Home / SLOVENSKO / Video: Za dva dni prišlo na cestách o život desať ľudí, polícia sprísni kontroly (aktualizované)

Video: Za dva dni prišlo na cestách o život desať ľudí, polícia sprísni kontroly (aktualizované)

aktualizované 25. júna 13:20

BRATISLAVA 25. júna (WebNoviny.sk) – Z pohľadu nehodovosti bol uplynulý týždeň v cestnej premávke katastrofálny. Len za dva dni prišlo o život na cestách desať ľudí. Reagoval tak na dopravné nehody na dnešnej tlačovej besede viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.

Ako ďalej informoval, s cieľom zabrániť tragickým udalostiam polícia pripravila prísne pravidlá. Tie budú zamerané na spôsob kontroly jazdy, rýchlosť a užívanie alkoholu. Na týchto opatreniach bude polícia trvať, kým sa situácia v cestnej premávke nezlepší

Počet nehôd narástol na 6 206

Bozalka upozornil, že pred 25. týždňom sa stalo 5 862 dopravných nehôd. Usmrtených bolo 85 osôb. Po 25. týždni počet nehôd narástol na 6 206.

„V minulom týždni o život prišlo 14 osôb, z toho desiati za dva dni. Ôsmi sa nachádzali v motorových vozidlách, traja boli motocyklisti, dvaja chodci a jeden cyklista. Hlavnými príčinami bol alkohol, nedodržiavanie rýchlosti či nesprávny spôsob jazdy,“ priblížil viceprezident PZ.

Vydal preto pokyn, aby sa všetky uniformované služby prioritne venovali zisťovaniu alkoholu v cestnej premávke motorových aj nemotorových účastníkov, zisťovaniu priestupkov na úseku rýchlosti a zisťovaniu priestupkov pri spôsobe jazdy.

Posvietia si aj na autobusárov a kamionistov

Od piatka 21. júna, keď polícia vydala pokyny, do nedele 23. júna policajti zistili 2 281 priestupkov, ktoré súviseli s rýchlosťou jazdy, 1 412 priestupkov v súvislosti so spôsobom jazdy a 146 s alkoholom.

„Keďže sú niektorí účastníci cestnej premávky nepoučiteľní a svojím konaním ohrozujú aj druhých, pristúpili sme k ďalším opatreniam, ktoré platia dnes od polnoci. Prevencia sa končí, nastupuje represia voči vodičom, ktorí si neplnia normy, ktoré sú im ako účastníkom cestnej premávky dané,“ konštatoval Bozalka.

Pre zvýšený počet dopravných nehôd vodičov nákladných motorových vozidiel kategórie N3 a počtu dopravných nehôd, ktoré boli na diaľniciach za prvých päť mesiacov roka 2019, zamerajú sa aj na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok vodičmi nákladných vozidiel a autobusov pred jazdou a počas nej a kontrolu povinnosti dodržiavania legislatívy v cestnej doprave.

Agresívni a arogantní vodiči

Do týchto opatrení bude zapojený maximálny počet policajtov dopravnej polície poriadkovej polície a železničnej polície. Zároveň chcú využívať maximálny počet pridelených technických prostriedkov na odhaľovanie a dokumentovanie priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

„Polícia bude postupovať veľmi nekompromisne. Pri prejednávaní priestupkov, ktoré budú súvisieť s porušením predpisov cestnej premávky, budeme využívať hornú hranicu sadzieb pokút,“ doplnil riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ Ľuboš Rumanovský.

Upozornil aj na to, že príčinou nehôd počas letnej sezóny sú často klimatické podmienky. „Vodiči majú isť na cestu oddýchnutí, musia dodržiavať pitný režim. Počas letnej sezóny je na cestách veľa dopravných obmedzení a môže sa stať, že budú súčasťou dlhých kolón. Okrem spôsobu jazdy, rýchlosti a alkoholu budeme sledovať aj to, či sa dostatočne venujú vedeniu vozidla, či napríklad netelefonujú,“ vysvetlil Rumanovský.

Ako dodal, policajný zbor sa osobitne zameria na agresívnych a arogantných vodičov, ktorí vo väčšine prípadov spôsobujú tie najtragickejšie dopravné nehody. Všetkých účastníkov cestnej premávky vyzýva, aby sa správali ohľaduplne a disciplinovane.

Viac k témam: dopravná nehoda, Polícia SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Za dva dni prišlo na cestách o život desať ľudí, polícia sprísni kontroly (aktualizované) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *