Home / šport / Tenis / Za tri roky z nuly až na vrchol, Ashleigh Bartyová je novou svetovou jednotkou

Za tri roky z nuly až na vrchol, Ashleigh Bartyová je novou svetovou jednotkou

BRATISLAVA 24. júna (WebNoviny.sk) – Na konci mája 2016 vstupovala do kvalifikácie turnaja ITF na tráve v anglickom Eastbourne bez postavenia v rebríčku WTA. Na súťažný zápas vo dvojhre sa vtedy 20-ročná Ashleigh Bartyová chystala po takmer dvoch rokoch.

V osemnástich ju prestal baviť tenis a dala sa na kriket. Prešli tri roky a tá istá Ashleigh Bartyová zdvihla nad hlavu víťaznú trofej na inom anglickom trávnatom turnaji v Birminghame a stala sa ženskou svetovou jednotkou.

Stalo sa to tri týždne po tom, čo na parížskej antuke dobyla Roland Garros a tri mesiace po triumfe na prestížnom „hardovom“ podujatí v Miami na Floride. Britský The Guardian prirovnal jej závratnú cestu na vrchol k rýchlosti meteoritu.

„Je to splnený sen a som veľmi hrdá na to, čo som dosiahla. Stojí za tým veľa tvrdej práce a odriekania s mojím tímom. Je pre mňa česť dostať sa na miesta určené pre legendy tenisu, ktoré tak veľmi rešpektujem a obdivujem,“ uviedla Ashleigh Bartyová po prevzatí víťaznej trofeje v Birminghame, cituje ho oficiálny portál WTA.

Napodobnila legendy ženského tenisu

V najnovšom vydaní rebríčka WTA má rodáčka z austrálskeho Ipswichu v štále Queensland o 163 bodov viac ako doterajšia jednotka Japonka Naomi Osaková. Češka Karolína Plíšková na tretej priečke zaostáva už o priepastných 855 bodov. Bartyová ťahá sériu 12 zápasov bez prehry a stala sa prvou hráčkou s troma turnajovými titulmi v roku 2019.

Vyhrať „antukové peklo“ na Roland Garros a potom hneď prvý turnaj na tráve v tom istom roku sa pred ňou podarilo iba veľkým legendám svetového tenisu Serene Williamsovej, Steffi Grafovej, Martine Navrátilovej, Chris Evertovej a Margaret Courtovej. Bartyová sa stala 27. ženou na vrchole rebríčka a prvou Austrálčankou of roku 1976, keď ženskému tenisu kraľovala Evonne Goolagongová Cawleyová.

„Ashley príliš skoro vhupla do sveta profesionálneho tenisu. Nebola ešte pripravená hrať v šestnástich grandslamové turnaje. Rýchlo sa preto rozhodla pre zmenu a rok a pol hrala kriket vo dvoch austrálskych profesionálnych tímoch Brisbane Heat a Queensland Fire. V spätnom zrkadle tento moment môžeme označiť za rozhodujúci v jej tenisovej kariére. Bola to tá najlepšia vec, ktorú mohla urobiť,“ myslí si Bartyovej tréner Craig Tyzzer.

Vyrástla ako tenistka aj ako človek

Na svojej zverenkyni oceňuje vlastnosti, ktoré nie sú samozrejmosť u mladých športovcov. „Za tie tri roky vyrástla ako tenistka aj ako človek. Mimo kurtu však zostala taká ako predtým – prirodzená, pokorná a plná rešpektu voči svojmu okoliu. Je pôsobivá v tom, aká je normálna. Zaslúži si každý úspech, ktorý dosiahla,“ doplnil Tyzzer.

Slová chvály mala pre svoju finálovú premožiteľku v Birminghame aj Nemka Julia Görgesová. Asi nie je náhoda, že na tom istom turnaji si zahrali spolu štvorhru, kde to dotiahli do semifinále. Potom to však spoločne „zabalili“, lebo dvojhra dostala prednosť.

„Nemohla som si vybrať lepšiu partnerku do štvorhry. Zažili sme spolu úžasný týždeň. Je to jedna z mojich najlepších kamarátok na ženskom okruhu, vždy ma vie usmerniť, keď len tak pobehujem na kurte,“ uviedla Görgesová.

Šikovnosť a variabilita hry

Bartyovej tenisové majstrovstvo spočíva v jej šikovnosti a variabilite hry. Meria iba 166 cm, napriek tomu disponuje kvalitným podaním aj returnom. Dôležitým aspektom je predvídavosť herných situácií a správna voľba úderov.

„Značkovým úderom je bekhendový ‚slajz‘. Ashley charakterizujú aj jemné ruky, ktoré sú produktom skvelej deblovej hry. Zdobí ju aj predvídavosť šachového veľmajstra a jej hra je mutidimenzionálna. Ak čelíte Bartyovej vo forme, pripravte sa na smrť na tisíc rozličných spôsobov,“ tvrdí The Guardian o hráčke, ktorá má vo vrecku aj 10 deblových titulov na hlavnom okruhu.

Osemnásťnásobná grandslamová šampiónka vo dvojhre Chris Evertová, ktorá jej odovzdávala víťaznú trofej po triumfe na Roland Garros, o Bartyovej povedala: „Ash je živý dôkaz toho, že variabilita a jemnosť majú svoje miesto v modernom ženskom tenise popri hrubej sile.“

Prvá svetová jednotka po oficiálnom zavedení svetového renkingu v roku 1975 pridala aj ďalšie slová uznania na adresu „malej“ veľkej Austrálčanky. „Tak ako je skvelá hráčka, je aj rešpektovaná osobnosť mimo kurtov súperkami ako aj fanúšikmi po celom svete. To všetko pre jej férovosť a pokoru. Je to šampiónka v tom najlepšom tradičnom slova zmysle a svetlým príkladom pre budúcnosť tenisu.“

Viac k témam: WTA Tour
Zdroj: Webnoviny.sk – Za tri roky z nuly až na vrchol, Ashleigh Bartyová je novou svetovou jednotkou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsky tenista Ivo Karlovič definitívne končí profesionálnu kariéru, počas nej zaznamenal takmer 14-tisíc es

Karlovič sa počas kariéry zviditeľnil predovšetkým svojím „delovým" podaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *