Home / EKONOMIKA / O koľko eur sa zvýši minimálna mzda? Sociálni partneri stále rokujú

O koľko eur sa zvýši minimálna mzda? Sociálni partneri stále rokujú

BRATISLAVA 24. júna (WebNoviny.sk) – Odborári a zamestnávatelia stále rokujú o výške minimálnej mzdy na Slovensku na rok 2020, k dohode zatiaľ nedospeli.

Rokovania prebiehajú, ďalšie by malo byť po 8. júli,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Ako upozornil, čas na dohodu o novej sume najnižších hrubých zárobkov majú sociálni partneri do 15. júla. „Dovtedy je to viacmenej naša interná záležitosť a nemá význam tú tému nejakým spôsobom komunikovať,“ tvrdí Machunka.

Termín využijú do poslednej minúty

To, že zamestnávatelia s odborármi o zvýšení minimálnej mzdy stále rokujú, potvrdila aj viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Myslím si, že využijeme termín do poslednej minúty 15. júla, pretože budú aj ten posledný týždeň pred 15. júlom prebiehať rokovania,“ povedala. Kým podľa nej nebude výsledkom týchto rokovaní konkrétny záver, nie je čo zverejňovať.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter uviedol, že rešpektuje právo sociálnych partnerov do 15. júla dohodnúť sa na úprave najnižších zárobkov. „Dovtedy sa nebudem vyjadrovať,“ zdôraznil.

Rapídne zvýšenie minimálnej mzdy

Odborári začali rokovania so zamestnávateľmi s ich návrhom, aby sa najnižšie hrubé zárobky zvýšili zo súčasných 520 na 635 eur.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter v druhej polovici februára uviedol, že vývoj ekonomiky na Slovensku a reálna potreba zvyšovania miezd velí k tomu, aby sa v budúcom roku minimálna mzda na Slovensku rapídne zvýšila. Ku konkrétnej výške minimálnej mzdy sa však odmietol vyjadriť.

Ak by sa podľa neho zamestnávatelia s odborármi dohodli na sume minimálnej mzdy na rok 2020, vláda to bude rešpektovať. Ak sa tak však nestane, návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na budúci rok predloží ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Finálna etapa rokovaní

Poslanec NR SR za Smer Erik Tomáš v polovici februára tohto roka avizoval, že sa minimálna mzda na Slovensku môže od začiatku budúceho roka zvýšiť na 600 eur.

Sme vo finálnej etape rokovaní, ktorých výsledkom má byť, že ponúkneme sociálnym partnerom, že minimálna mzda na budúci rok dosiahne úroveň 600 eur,“ povedal.

Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila zo 480 eur na 520 eur. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu tak stúpol na 2,989 eura zo súčasných 2,759 eura. Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti vlaňajšku išiel nahor o 27,17 eura na 430,35 eura.

Viac k témam: Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, minimálna mzda, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Národná rada SR
Zdroj: Webnoviny.sk – O koľko eur sa zvýši minimálna mzda? Sociálni partneri stále rokujú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *