Home / SLOVENSKO / Z tepla skolabovali ďalšie desiatky ľudí. Dbajte na prevenciu, apelujú záchranári

Z tepla skolabovali ďalšie desiatky ľudí. Dbajte na prevenciu, apelujú záchranári

BRATISLAVA 24. júna (WebNoviny.sk) – Počas víkendu skolabovalo z tepla 99 pacientov, v sobotu 45 a v nedeľu 54. Ako agentúru SITA ďalej informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová, najviac pacientov skolabovalo cez víkend v Prešovskom kraj, až 17.

Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti pre horúčavy v Banskobystrickom kraji, išlo o sedem pacientov.

Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim.

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy,“ povedala Krčová.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Viac k témam: kolaps, teplo, záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk – Z tepla skolabovali ďalšie desiatky ľudí. Dbajte na prevenciu, apelujú záchranári © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *