Home / EKONOMIKA / Informatika / Licencované IT produkty budú štátne úrady prednostne nakupovať cez centrálne zmluvy

Licencované IT produkty budú štátne úrady prednostne nakupovať cez centrálne zmluvy

BRATISLAVA 23. júna (WebNoviny.sk) – Štátne úrady budú musieť licencované produkty a služby v rámci informačných a komunikačných technológií povinne nakupovať cez centrálne zmluvy.

Vládny kabinet totiž minulý týždeň schválil uznesenie, ktorým im takýto postup prikazuje iba s výnimkou prípadov, v ktorých by nákup mimo centrálnej zmluvy bol uskutočnený za výhodnejších podmienok.

Aj v takom prípade však budú musieť o súhlas na uzavretie takejto zmluvy požiadať Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Žiadali viacero opatrení

Odborníci zo Slovensko.Digital v pripomienkovom konaní požadovali viacero opatrení, ktoré sa však do finálneho uznesenia nedostali. Vychádzali pritom najmä z analýzy Útvaru hodnoty za peniaze.

Do materiálu navrhovali napríklad zadať úlohu preskúmať náklady na prechod na open source systémy a realizovať pilotný projekt nasadenia softvéru na vybranom úrade. Práve takýto krok by podľa vládnych analytikov mohol totiž priniesť zaujímavú dodatočnú hodnotu za peniaze. Slovensko.Digital pripomína, že napriek tomu, že štát tieto úlohy už v minulosti spomínal, nikdy neboli seriózne riešené.

„Sme presvedčení, že aby v prechode na používanie slobodného softvéru nastal reálny pokrok, je nevyhnutné túto úlohu gestorovi informatizácie formálne priradiť,“ uvádzala iniciatíva vo svojich pripomienkach.

Záväzné pre všetky ministerstvá

Medzi nimi bola aj požiadavka na vypracovanie definície štandardizovaného miesta zamestnanca vrátane minimálnej potreby softvéru pre všetky úrady. O tejto potrebe takisto hovorila revízia výdavkov na informatizáciu ešte z roku 2016.

„Definícia štandardizovaného pracovného miesta štátneho zamestnanca nebola doteraz vykonaná, ani nám nie sú známe žiadne prebiehajúce aktivity k jej vytvoreniu smerujúce. Preto považujeme za nevyhnutné v tejto oblasti vytvoriť novú formalizovanú úlohu pre gestora informatizácie,“ pripomienkovalo materiál Slovensko.Digital. Okrem toho žiadali napríklad audity používania a potrieb produktov pred uzatvorením každej novej centrálnej zmluvy.

Vládne nariadenie bude pritom záväzné pre všetky ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy a správcov ďalších kapitol štátneho rozpočtu. Kabinet však odporúča tento postup obstarávania licencovaných produktov a služieb v oblasti informačných technológií aj samosprávam, verejným vysokým školám či verejným podnikom.

„Daný postup predstavuje jednoduchý spôsob zabezpečenia moderného, legálneho a cenovo prístupného licenčného pokrytia štátnej a verejnej správy,“ konštatuje v schválenom návrhu úrad vicepremiéra pre informatizáciu, ktorý ho predkladal.

Centrálna licenčná zmluva

Úrad podpredsedu vlády zároveň tvrdí, že za účelom zabezpečenia licenčného pokrytia informačných technológií sa postupne prostredníctvom centrálnej licenčnej zmluvy štátu podarilo uzatvoriť licenčnú zmluvu so spoločnosťami Microsoft, Oracle a SAP.

„Na základe dlhoročných skúseností s určitými formami centrálnych informačno-technologických zmlúv štátu vo vzťahu k niektorým dodávateľom produktov a služieb licenčného pokrytia je zrejmé, že takýto prístup je pre štát výhodný a predstavuje spôsob efektívneho hospodárenia s verejnými financiami,“ dodáva úrad Richarda Rašiho.

Konkrétne úspory, ktoré by z takéhoto postupu mali vyplynúť pre rozpočet, úrad zatiaľ vyčísliť nevie. Tvrdí však, že je nesporné, že vo väčšine prípadov bude uzatvorenie centrálnej licenčnej zmluvy pre štát predstavovať výhodnejšie ceny pri nákupe licenčných produktov a služieb.

Schválený materiál pritom taktiež Rašiho úrad zaväzuje k tomu, aby ku každej uzatvorenej centrálnej zmluve vypracoval a zverejnil záväznú metodickú dokumentáciu, vrátane postupu pri obstarávaní produktov a služieb súvisiacich s licencovaním prostredníctvom centrálnej zmluvy, ako aj mimo nej.

Viac k témam: Slovensko.Digital
Zdroj: Webnoviny.sk – Licencované IT produkty budú štátne úrady prednostne nakupovať cez centrálne zmluvy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *