Home / SLOVENSKO / Parlament nesie zodpovednosť pri voľbe ústavných sudcov, tvrdí odborník na ústavné právo

Parlament nesie zodpovednosť pri voľbe ústavných sudcov, tvrdí odborník na ústavné právo

BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) – Prioritne má pri voľbe sudcov Ústavného súdu SR konať Národná rada SR a nie prenášať svoju zodpovednosť na prezidentku. Uviedol to pre agentúru SITA v súvislosti s blížiacou sa voľbou ďalších kandidátov na ústavných sudcov šéf Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského Marián Giba.

Podľa neho je stále „lopta“ na strane parlamentu, ktorý má dodať dvojnásobný počet kandidátov na uvoľnené miesta. Počas troch kôl voľby pritom poslanci zvolili iba dvanásť uchádzačov z požadovaného počtu 18. Predseda strany Smer-SD Robert Fico navyše pred štvrtkovou voľbou uviedol, že sa obáva antidiskriminačných žalôb zo strany neúspešných uchádzačov.

Traja sudcovia menovaní z nevyhnutnosti

Podľa neho tak má najskôr konať prezidentka Zuzana Čaputová. Kancelária prezidenta viackrát potvrdila, že Čaputová bude menovať sudcov, až keď dostane definitívny a kompletný menoslov. Zákonodarcovia budú opäť hlasovať vo štvrtok 20. júna po 17:00.

Je povinnosťou Národnej rady SR zvoliť dostatočný počet kandidátov. Tá doteraz splnená nebola, a preto sa nedá z nesplnenej povinnosti jedného orgánu vyvodzovať povinnosť iného orgánu konať. Ideálny ústavný postup by bol taký, že parlament zvolí plný počet kandidátov, teda 18 na uvoľnených deväť miest. Až následne by pristúpil prezident k menovaniu,“ povedal Giba.

Podľa bývalého poradcu prezidenta Andreja Kisku boli traja sudcovia menovaní iba z nevyhnutnosti, v snahe zmierniť úplne kritickú situáciu a iba v najmenšom možnom počte, ktorý postačoval na uznášaniaschopnosť pléna. „Keďže parlament nedokázal zvoliť dostatok kandidátov, prezident Kiska pristúpil k minimalistickému opatreniu a vymenoval troch sudcov, aby bol Ústavný súd SR aspoň technicky funkčný,“ dodal Giba.

Parlament si mal včas splniť povinnosť

Odborník na ústavné právo Giba nechcel špekulovať o možných žalobách či sťažnostiach. Podľa jeho názoru by však aj táto situácia išla predovšetkým na vrub NR SR. „Žiadne sťažnosti by sa ani teoreticky nemohli objaviť, keby si bol parlament splnil svoju povinnosť včas,“ uzavrel.

Podľa Fica sa môžu sťažovať neúspešní kandidáti, ktorí podľa neho nemajú zaručenú rovnosť pri ich záujme o verejnú funkciu. Šéf Smeru chce o tomto aspekte ešte rokovať s koaličnými partnermi. Strana Most-Híd, aj Slovenská národná strana (SNS) chcú proces voľby sudcov uzavrieť a zvoliť chýbajúcich uchádzačov na najbližšom hlasovaní.

Viac k témam: Národná rada SR, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament nesie zodpovednosť pri voľbe ústavných sudcov, tvrdí odborník na ústavné právo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šutaj Eštok o zmene v policajnej inšpekcii: Odteraz sa bude vyšetrovať bez krytia vlastných zadkov a čurillovcov (video)

Šéf policajnej inšpekcie tiež informoval, že opätovne zaviedol odbory tak, ako tomu bolo kedysi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *