Home / SLOVENSKO / Kolaps z tepla postihol výrazne viac Slovákov, záchranári najviac zasahovali v Prešovskom kraji

Kolaps z tepla postihol výrazne viac Slovákov, záchranári najviac zasahovali v Prešovskom kraji

BRATISLAVA 16. júna (WebNoviny.sk) – Počet kolapsov z vysokých teplôt v sobotu 15. júna narástol na 99. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová, pomoc zdravotníckych záchranárov potrebovalo v sobotu až 99 ľudí.

Upozorňujú na prevenciu

„Najviac, 24 pacientov, ošetrili v Prešovskom kraji, najmenej zásahov sme v tejto súvislosti evidovali v Nitrianskom kraji, v ktorom malo ťažkosti päť pacientov,“ uviedla Krčová.

Hovorkyňa opätovne vyzvala ľudí, aby dbali na prevenciu, počas poludnia a krátko po ňom, teda medzi 11:00 a 15:00, sa zdržiavali v interiéri a dodržiavali pitný režim.

Záťaž pre každý organizmus

„Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu,“ vysvetlila Krčová. Ideálne je podľa nej piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Odporúča vyhnúť sa alkoholu, keďže rozširuje cievy a kávu konzumovať s mierou.

„Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta treba schladiť a podať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí ako ďalej postupovať,“ dodáva Krčová.

Viac k témam: horúčavy, záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolaps z tepla postihol výrazne viac Slovákov, záchranári najviac zasahovali v Prešovskom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *