Home / šport / Ostatné športy / Na P-T-S zavítali aj dve legendy, míting pomohol Niyongabovi získať olympijské zlato

Na P-T-S zavítali aj dve legendy, míting pomohol Niyongabovi získať olympijské zlato

ŠAMORÍN 15. júna (WebNoviny.sk) – Na 54. ročník medzinárodného atletického mítingu P-T-S v Šamoríne zavítali aj dve výrazné osobnosti podujatia z minulosti.

Ešte pred začiatkom súťažného programu v športovom komplexe x-bionic® sphere sa o svoje dojmy z bohatej histórie podelili pred médiami Helena Fibingerová a Vénuste Niyongabo.

Fibingerová rada chodila do Bratislavy

Fibingerová je historicky prvá majsterka sveta vo vrhu guľou z roku 1983. Na mítingu P-T-S dokázala zvíťaziť dovedna 14-krát.

Vždy som sa na míting do Bratislavy rada vracala, lebo ma na ňom stále čakalo skvelé prostredie a úžasné preteky. Termínovo sa konali počas neskorej jari, keď bývala aj Zlatá tretra v Ostrave. Tam som bola vždy pod väčším tlakom, preto som rada chodila do Bratislavy. Človek nemá veľa zážitkov počas športovej kariéry, na ktoré by rád spomínal, ale ja ich mám z P-T-S množstvo,“ uviedla na sobotňajšej tlačovej konferencii 69-ročná Češka, ktorá netajila ani svoj blízky vzťah k Slovensku.

Teraz to neberte ako ľúbivé slová, ale Slovensko a slovenských atlétov mám rada. S obľubou som medzi nimi súťažila, preto ma potešilo obnovenie mítingu, aj keď sa presunul do Šamorína. Ten nie je ďaleko od Bratislavy. Naučte ľudí chodiť na tieto preteky a budete mať opäť krásnu tradíciu. Podujatie ako P-T-S si to zaslúži. Je skvelé, že sa našli ľudia, ktorí ho dokázali obnoviť.“

Míting s výbornou atmosférou

Osemnásobná halová majsterka Európy a bronzová medailistka na olympijských hrách v Montreale 1976 nezabudla vyzdvihnúť ani organizátorov bratislavského podujatia. „Najviac mi utkveli v pamäti senzačné podmienky, ktoré vždy dokázali utvoriť organizátori. Vďaka tomu som dostala zo seba viac, ako som predpokladala. P-T-S bol míting s výbornou atmosférou aj vďaka ľudom. Zásluhou publika som sa dokázala vyburcovať k výborným výkonom, o čom svedčí aj 14 mojich víťazstiev,“ dodala Fibingerová.

Do histórie mítingu sa zapísal aj olympijský šampión v behu na 5000 m Vénuste Niyongabo z Burundi. Ešte pred ziskom zlata na OH 1996 v Atlante trikrát zvíťazil aj na P-T-S. V roku 1994 debutoval na bratislavských Pasienkoch ako 20-ročný a na 1500 m zlepšil časom 3:35,61 min o takmer 1,5 sekundy 17-ročný mítingový rekord Jozefa Plachého. V nasledujúcom ročníku zabehol svetový výkon roka na 3000 m (7:39,19 – doteraz rekord mítingu) a v roku 1996 vyhral beh na 2000 m v rekorde mítingu 4:52,30 (medzitým ho prekonal o 7 stotín Keňan Daniel Komen), keď ohlasoval pokus o prekonanie svetového rekordu Alžírčana Morceliho.

Pokrstili novú publikáciu

V prvom rade chcem poďakovať organizátorom za pozvanie. Vážim si, že si na mňa spomenuli. Na Slovensku som prvýkrát od roku 1996. Keď som tu bol premiérovo, bol som mladý a na začiatku svojej kariéry. Ešte som nemal ani 21 rokov. Aj míting v Bratislave, na ktorom som trikrát zvíťazil, mi pomohol k tomu, aby som sa neskôr stal olympijským víťazom v Atlante. Tieto preteky predstavujú dôležitý krok v mojej kariére,“ vyjadril 45-ročný Niyongabo, ktorý už dlhodobo žije v Taliansku.

Obaja vzácni hostia a zároveň atletické legendy na záver stretnutia so zástupcami médií prijali úlohu krstných otcov novej publikácie od autora Mariána Šima s názvom Zürich východu: Hviezdy troch ér, ktorá mapuje doterajšiu históriu P-T-S od roku 1957 do roku 2018.

Viac k témam: Atletický míting P-T-S v Šamoríne
Zdroj: Webnoviny.sk – Na P-T-S zavítali aj dve legendy, míting pomohol Niyongabovi získať olympijské zlato © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cesta k zmenšeniu priepasti medzi Slovenskom a florbalovými veľmocami bude náročná, tvrdí reprezentačný kouč Jedlička

Michala Jedličku potešilo 5. miesto ženskej reprezentácie na minuloročných MS vo florbale v Singapure.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *