Home / KULTÚRA / Film a TV / Zomrel svetoznámy režisér Franco Zeffirelli, preslávil sa aj filmovým spracovaním Rómea a Júlie

Zomrel svetoznámy režisér Franco Zeffirelli, preslávil sa aj filmovým spracovaním Rómea a Júlie

RÍM 15. júna (WebNoviny.sk) – Vo veku 96 rokov zomrel v sobotu svetoznámy taliansky filmový a operný režisér a scénograf Franco Zeffirelli. Médiám to oznámil jeho syn Luciano, podľa ktorého zomrel velikán svetovej kinematografie vo svojom dome v Ríme, a „hoci istý čas trpel, odišiel v pokoji„.

Nie som filmový režisér. Som režisér, ktorý používa rôzne prostriedky na to, aby vyjadril svoje sny a príbehy, aby prinútil ľudí snívať,“ hovorieval o sebe zosnulý režisér, ktorý má na svojom konte viac ako dvadsať oceňovaných filmových titulov.

Jeho film získal Oscary

Zeffirelli inscenoval opery v milánskej La Scale a ako filmový režisér sa preslávil najmä adaptáciami diel Williama Shakespeara.

Zeffirelliho spracovanie Rómea a Júlie získalo v roku 1969 Oscary za kameru a kostýmy, pričom si vyslúžilo aj ďalšie dve nominácie v kategóriách Najlepší film a Najlepšia réžia.

Druhú nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1983 spolu s Giannim Quarantom vďaka výprave jeho filmovej adaptácie La Traviaty.

Bol príbuzným Leonarda da Vinci

K Zeffirelliho najznámejším filmom patria aj Brat Slnko sestra Luna (1972) o Františkovi z Assisi, dvojdielny film Ježiš Nazaretský (1977), filmová adaptácia Hamleta z roku 1990 s Melom Gibsonom a Glenn Close v hlavných úlohách, Jana Eyrová (1996) s Annou Paquin a Charlotte Gainsbourg alebo Čaj s Mussolinim (1999) s Judi Dench a Cher.

Zeffirelli bol v rokoch 1994 až 2001 senátorom za stranu Forza Italia vtedajšieho talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Tím talianskych vedcov skúmajúcich DNA nedávno prišiel s odhalením, že Zeffirelli bol vzdialeným príbuzným Leonarda da Vinci.

Viac k témam: filmový režisér, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel svetoznámy režisér Franco Zeffirelli, preslávil sa aj filmovým spracovaním Rómea a Júlie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel režisér humoristických programov Stanislav Gurka, smúti za ním aj Rasťo Piško

Podľa scenára Stanislava Gurku vzniklo viacero filmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *