Home / SVET / Hongkong ustúpil tlaku verejnosti, dočasne sťahuje kontroverzný zákon o vydávaní občanov do Číny

Hongkong ustúpil tlaku verejnosti, dočasne sťahuje kontroverzný zákon o vydávaní občanov do Číny

HONGKONG 15. júna (WebNoviny.sk) – Šéfka administratívy Hongkongu Carrie Lam v sobotu počas dlho avizovaného kľúčového vystúpenia oznámila, že dočasne upúšťa od snahy zaviesť kontroverzný zákon, ktorý by umožnil vydávať osoby podozrivé z trestnej činnosti do Číny.

Podľa hongkonského prodemokratického tábora by tento zákon umožnil Číne prenasledovať svojich oponentov žijúcich v Hongkongu a súdiť ich priamo v Číne.

Lam dočasne ustúpila tlaku ulice, keďže proti zákonu už niekoľko týždňov demonštrujú v Hongkongu státisíce ľudí. Ďalšia veľká demonštrácia je naplánovaná na nedeľu.

Vyostrené vzťahy

V súvislosti so snahou o prijatie kontroverzného zákona o vydávaní stíhaných obyvateľov Hongkongu do Číny sa v posledných týždňoch vyostrili aj vzťahy medzi Pekingom a jeho zahraničnými kritikmi.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí si napríklad v piatok predvolalo „na koberec“ zástupcu amerického veľvyslanca Roberta Fordena, aby mu tlmočilo svoj postoj, že „zahraničné sily by sa nemali miešať do záležitostí Hongkongu, pretože tie sú vnútornou vecou Číny„.

Peking podľa stanoviska ministerstva vyzval Fordena, aby Spojené štáty „zaujali k situácii v Hongkongu objektívny a spravodlivý postoj“ a upozornili ho, že „Čína bude na americké akcie odpovedať„.

Peking takto reagoval na vyhlásenia viacerých amerických predstaviteľov vrátane líderky Demokratickej strany Nancy Pelosi, ktorí v posledných dňoch podporili hongkonských demonštrantov.

Čína údajne porušuje dohodu

Hongkong prešiel na základe medzinárodných dohôd v roku 1997 spod britskej správy pod správu Číny.

Do roku 2047 má podľa týchto zmlúv fungovať na princípe „jedna krajina, dva systémy„, čo by mu malo v tomto časovom rámci zaručovať slobodu v otázkach politického systému a spravovania spoločnosti.

Čína však podľa hongkonského prodemokratického politického tábora túto dohodu porušuje a snaží sa už teraz vnútiť Hongkongu svoje predstavy o jeho fungovaní.

Viac k témam: Čína, protesty, zákon
Zdroj: Webnoviny.sk – Hongkong ustúpil tlaku verejnosti, dočasne sťahuje kontroverzný zákon o vydávaní občanov do Číny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Južná Kórea a Spojené štáty spúšťajú pracovnú skupinu, ktorá bude blokovať nelegálny dovoz ropy do KĽDR

Obe krajiny sú znepokojené dodávaním ropy do KĽDR z Ruska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *