Home / EKONOMIKA / Produkcia priemyslu USA v máji stúpla, výkon spracovateľského sektora bol však slabší

Produkcia priemyslu USA v máji stúpla, výkon spracovateľského sektora bol však slabší

WASHINGTON 14. júna (WebNoviny.sk) – Celková priemyselná produkcia v USA v máji posilnila, ale rast spracovateľského sektora bol slabý.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) v piatok informoval, že celková priemyselná výroba vrátane energetiky a ťažobného odvetvia stúpla o 0,4 percenta po aprílovom poklese, ktorý bol tiež na úrovni 0,4 percenta.

Produkcia spracovateľského priemyslu však v máji posilnila iba o 0,2 percenta, čo nestačilo na vykompenzovanie poklesov v predošlých mesiacoch.

Počas prvého kvartálu tohto roka sa výroba áut v USA zmenšila o 14,9 percenta, produkcia nábytku oslabila o 5,8 percenta a výroba odevov klesla o 22,6 percenta. Považuje sa to za možný znak škody spôsobenej dovoznými clami, ktoré administratíva prezidenta Donalda Trumpa uvalila na Čínu.

Výrobná kapacita amerických tovární bola v máji využitá na 75,7 percenta, pričom v decembri 2018 to bolo 77,3 percenta, čo signalizuje oslabenie dopytu.

Viac k témam: FED americký Federálny rezervný systém, priemysel
Zdroj: Webnoviny.sk – Produkcia priemyslu USA v máji stúpla, výkon spracovateľského sektora bol však slabší © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *