Home / EKONOMIKA / Neplatičom daní by mohli odobrať vodičské preukazy, podľa odborníkov by tak mohli prísť aj o prácu

Neplatičom daní by mohli odobrať vodičské preukazy, podľa odborníkov by tak mohli prísť aj o prácu

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Finančná správa by mohla dostať na neplatičov novú páku. Ministerstvo financií totiž predložilo do pripomienkového konania návrh novely daňového poriadku, podľa ktorého by pri daňovej exekúcii mohli neplatiči od budúceho roku prísť do vyrovnania dlhu o svoje vodičské oprávnenia.

Podobné pri neplatení výživného

S touto informáciou prišli v utorok Hospodárske noviny, ktoré pripomenuli, že podobné opatrenie už v našom právnom systéme funguje desať rokov pri neplatení výživného.

Podrobnosti o vykonávaní tohto oprávnenia pri daňových nedoplatkoch však v zákone chýbajú. Podľa Hospodárskych novín tak nie je zrejmé napríklad ani to, pri akom daňovom nedoplatku by exekútori mohli k takémuto kroku pristúpiť. Ministerstvo financií pri návrhu hovorí o prevencii.

„Uvedený inštitút má najmä preventívny charakter. V prípade výkonu daňovej exekúcie týmto spôsobom je daňový dlžník nepriamo nútený na splnenie svojej povinnosti, aby mu mohol byť vodičský preukaz vrátený,“ píše sa v návrhu novely daňového poriadku.

Výber daní sa môže zlepšiť

Daňoví poradcovia hovoria, že ak bude návrh schválený, nepôjde o príliš populárne opatrenie. „Myslím si, že názory na toto opatrenie budú určite rozporuplné,“ uviedla pre agentúru SITA Dana Droppová zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Problémom môžu byť najmä prípady, ak je povolanie daňovníka viazané na vodičské oprávnenie a jeho odobratie by znamenalo stratu príjmov. Droppová však zároveň pripúšťa, že umožnením zadržania vodičského oprávnenia pri daňovej exekúcii sa môže disciplína pri platení daní zlepšiť.

„Na druhej strane, dôsledkom takéhoto opatrenia sa dozaista výber daní zlepší. Určite by však bolo vhodné uplatniť tento postup len vtedy, keď je daňové konanie, na základe ktorého daňový nedoplatok vznikol, úplne ukončené, teda nie je predmetom súdneho konania,“ dodala.

Viac k témam: dlžníci, Slovenská komora daňových poradcov, vodičský preukaz
Zdroj: Webnoviny.sk – Neplatičom daní by mohli odobrať vodičské preukazy, podľa odborníkov by tak mohli prísť aj o prácu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *