Home / EKONOMIKA / Svetový dopyt po plyne vlani stúpol najrýchlejšie za posledné roky, ale už sa spomaľuje

Svetový dopyt po plyne vlani stúpol najrýchlejšie za posledné roky, ale už sa spomaľuje

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) – Globálny dopyt po zemnom plyne vlani rástol najrýchlejším tempom od roku 2010, ale spomaľuje sa. Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) dopyt po plyne v minulom roku stúpol o 4,6 percenta.

Motorom dopytu bol silný ekonomický rast a odklon od výroby elektriny z uhlia. Vyššiu spotrebu plynu evidovali hlavne v Číne a USA. Informoval o tom portál cnbc. com.

V najbližších piatich rokoch však IEA očakáva rast dopytu po plyne v priemere iba o 1,6 percenta ročne. Bude to znamenať návrat na úrovne v období pred rokom 2017. Nová ponuka plynu potrebná na uspokojenie rastúceho dopytu bude pochádzať prevažne z USA.

Produkcia amerického plynu sa v roku 2018 zvýšila o 11,5 percenta, čo bol najrýchlejší rast od roku 1951. IEA uviedla, že USA by mohli do roku 2024 predbehnúť Katar a Austráliu a stať sa najväčším exportérom skvapalneného plynu (LNG) na svete.

Viac k témam: IEA Medzinárodná agentúra pre energetiku, plyn
Zdroj: Webnoviny.sk – Svetový dopyt po plyne vlani stúpol najrýchlejšie za posledné roky, ale už sa spomaľuje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *