Home / EKONOMIKA / Vyjednávanie o mzdách medzi vedením U.S. Steel Košice a odborármi je na dobrej ceste

Vyjednávanie o mzdách medzi vedením U.S. Steel Košice a odborármi je na dobrej ceste

KOŠICE 5. júna (WebNoviny.sk) – Kolektívne vyjednávania medzi vedením oceliarskej spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK) a odborármi smerujú k dohode.

Verbálna dohoda

Odborári na utorkovom rokovaní za prítomnosti sprostredkovateľky odobrili návrh zamestnávateľa, ktorý hovorí o raste tarifnej mzdy o 40 eur pre každého zamestnanca. Agentúru SITA o tom informoval predseda Rady odborov OZ KOVO U. S.Steel Košice Juraj Varga.

„Včera bolo ďalšie kolo rokovaní pred sprostredkovateľom, kde sme odobrili návrh zamestnávateľa, to znamená 40 eur každému zamestnancovi s účinnosťou od 1. mája. Zároveň namiesto navýšenia variabilnej mesačnej platby z deviatich na desať percent, sme odobrili jednorazovú platbu 100 eur v mesiaci december pri dosiahnutí určitých hospodárskych výsledkov, ktoré budú v pravidlách,“ povedal v stredu Varga.
Ako ďalej uviedol, išlo zatiaľ len o verbálnu dohodu, ktorú po písomnom spracovaní predložia výborom na schválenie začiatkom budúceho týždňa, nakoľko vo štvrtok 13. júna majú naplánované ďalšie rokovanie s vedením USSK za prítomnosti sprostredkovateľky.

Štrajková pohotovosť

„Rokovania o kolektívnej zmluve formálne pokračujú ďalej. Veríme, že v týchto pre hutníctvo ťažkých časoch spejeme k dohode. Bude dohodou, ktorá rešpektuje požiadavky odborárov s prihliadnutím na reálny stav na trhu s oceľou,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca USSK Ján Bača.

Kolektívne vyjednávanie k dodatku platnej kolektívnej zmluvy, ktoré sa začalo v januári tohto roku, bolo v apríli vyhlásené za sporné. Prizvali preto k nemu sprostredkovateľku určenú Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Prvé stretnutia oboch vyjednávajúcich strán so sprostredkovateľkou sa konali 15. a 21. mája.

V stredu išlo už o tretie spoločné rokovanie. Ako reakciu na stagnujúce rokovania vyhlásila Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice 8. apríla štrajkovú pohotovosť, keď sa ani po deviatich kolách kolektívneho vyjednávania nepodarilo zamestnávateľovi a odborárom dospieť k dohode.

Viac k témam: OZ KOVO U.S.Steel Košice, U.S. Steel, USSK U. S. Steel Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyjednávanie o mzdách medzi vedením U.S. Steel Košice a odborármi je na dobrej ceste © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *