Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Plánované laboratórne vyšetrenia budú preplácané, VšZP sa dohodla s firmou Medirex

Plánované laboratórne vyšetrenia budú preplácané, VšZP sa dohodla s firmou Medirex

BRATISLAVA 4. júna (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa dohodla so spoločnosťou Medirex, plánované laboratórne vyšetrenia tak budú preplácané.

Problém budú ďalej riešiť

„Dohodli sme sa však na prechodnom období, počas ktorého sme si dali záväzok, že budeme ďalej riešiť problém. Pretože obdobnú situáciu riešime naprieč všetkými poisťovňami,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Medirex Jozef Gavlas na tlačovej besede. Medirex aj VšZP vnímajú ako problém nedostatok financií.

Ako ďalej uviedol Gavlas, problémy so zabezpečením laboratórnej diagnostiky nastali, pretože cena za vyšetrenia postupne klesá. „Ten pokles ceny za výkon je naozaj na Slovensku markantný,“ zhodnotil. „Zatiaľ sme problém odložili o tri mesiace, dokedy platí cenový dodatok, aj keď zmluvu sme uzatvorili na celý rok,“ vysvetlil.

Podľa Gavlasa, keď robili prepočty za posledné štyri roky, tak len na spoločnosti Medirex usporila Všeobecná zdravotná poisťovňa na zmene podmienok asi 19 mil. eur, v prípade ceny bodu.

Žiadajú uhradenie výkonov

Zdôraznil, že laboratóriá nežiadajú zvýšenie ceny bodu, ale uhradenie výkonov, ktoré reálne urobili. Informoval, že aktuálna situácia neohrozila zdravotnú starostlivosť a všetky vzorky boli vyšetrené.

Generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková na brífingu informovala, že v súčasnej dobe nedokáže ani jedna strana problém vyriešiť. „Posunuli sme si tento problém na 30. septembra s tým, že budeme rokovať s celým segmentom SVALZ-ových zariadení,“ uviedla šéfka poisťovne.

Súčasná situácia bola podla Hlinkovej dôsledkom zlého nastavenia. Financií podľa nej nie je toľko, aké sú požiadavky zo strany poskytovateľov. „Z môjho pohľadu nevnímam, že by sme zlyhali,“ zhodnotila postup VšZP. Podľa Hlinkovej ukázali, že vedia zvládať aj takéto situácie,

Viac k témam: MEDIREX GROUP, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Plánované laboratórne vyšetrenia budú preplácané, VšZP sa dohodla s firmou Medirex © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *