Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Štátna zdravotná poisťovňa v prípade laboratórií zlyhala, myslí si ministerka Kalavská

Štátna zdravotná poisťovňa v prípade laboratórií zlyhala, myslí si ministerka Kalavská

BRATISLAVA 4. júna (WebNoviny.sk) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vníma problém s Medirexom ako zlyhanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Využila všetky svoje právomoci

“Ja som využila všetky svoje právomoci, písala som listy, upozorňovala som, o čom treba rokovať,” povedala ministerka k situácii, keď má štátna poisťovňa problémy so zabezpečením laboratórnej diagnostiky pre svojich poistencov.

Spoločnosti Medirex a Medicyt ukončili 31. mája zmluvný vzťah so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Spoločnosti, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku, vzniesli na rokovaniach finančné požiadavky, ktorým VšZP nemohla podľa zverejneného stanoviska vyhovieť.

“Ja si myslím, že toto je zlyhanie poisťovne, že do tohto bodu to prišlo,” zhodnotila situáciu šéfka rezortu. Ministerka pripomenula, že poisťovňa je povinná nájsť iného poskytovateľa, ktorý pacientovi spraví plánované výkony.

Laboratórium v rukách štátu

“Ja mám v tomto tiež obmedzené právomoci. Treba si uvedomiť, ja nie som všemohúca. Poisťovňa má svoju právomoc, poskytovateľ má svoju právomoc, ja mám svoju právomoc,” povedala Kalavská. Ministerka tiež informovala, že v utorok majú pokračovať rokovania s Medirexom.

Ministerstvo zdravotníctva SR v pondelok uviedlo, že zriadilo pracovnú skupinu, ktorá bude analyzovať možnosť založenia štátnej akciovej spoločnosti. Laboratórne vyšetrovacie metódy by tak boli v budúcnosti v rukách štátu.

Slovenská lekárska komora však v utorok na tlačovej besede upozornila, že vybudovanie štátneho laboratória nebude také rýchle. Prezident SLK Marian Kollár odhadol trvanie minimálne na niekoľko mesiacov až niekoľko rokov, aby laboratórium malo patričnú úroveň.

Viac k témam: MEDIREX GROUP, minister zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátna zdravotná poisťovňa v prípade laboratórií zlyhala, myslí si ministerka Kalavská © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *