Home / EKONOMIKA / Obchodný spor vyvolali USA, tvrdí Čína s tým, že v hlavných otázkach neustúpi

Obchodný spor vyvolali USA, tvrdí Čína s tým, že v hlavných otázkach neustúpi

PEKING 2. júna (WebNoviny.sk) – Čína vyhlásila, že spor v obchodnej oblasti zavinili USA a uviedla, že neustúpi „v hlavných principiálnych otázkach“. Konštatovala to v správe, ktorú zverejnila v nedeľu, ale neobjasnila v nej, aké dodatočné kroky prijme.

Kancelária hovorcu čínskej vlády vo vyhlásení uviedla, že Čína dodržala svoje slovo počas jedenástich kôl rokovaní a bude ctiť svoje záväzky, ak sa obchodná dohoda dosiahne. Peking však obvinil USA z toho, že počas rokovaní urobili trikrát krok vzad uvedením nových ciel a iných podmienok.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila 25-percentné clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 250 mld. USD a plánuje uplatniť clá na ďalší import za 300 mld. USD.

Peking odpovedal clami na americké produkty za 60 mld. USD, ktoré nadobudli platnosť v sobotu. Zároveň Čína reagovala na zaradenie čínskej technologickej firmy Huawei na čierny zoznam v USA tým, že v piatok ohlásila vytvorenie svojho vlastného zoznamu „nespoľahlivých subjektov“, na ktorom budú zahraničné firmy a jednotlivci.

Zoznam je zameraný voči firmám, ktoré „porušili trhové princípy“ zrušením dodávok dielcov pre čínske spoločnosti z neobchodných dôvodov.

Viac k témam: clá, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchodný spor vyvolali USA, tvrdí Čína s tým, že v hlavných otázkach neustúpi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *