Home / Veda a technika / Na univerzite v Colorade tajne fotili ľudí, chceli zlepšiť technológiu na rozpoznávanie tvárí

Na univerzite v Colorade tajne fotili ľudí, chceli zlepšiť technológiu na rozpoznávanie tvárí

DENVER 29. mája (WebNoviny.sk) – V areáli University of Colorado v americkom meste Colorado Springs tajne vyfotografovali vyše 1 700 ľudí, ktorí tadiaľ prechádzali, pre výskumný projekt zameraný na rozpoznávanie tvárí, ktorý financovala americká tajná služba a vojenské agentúry.

Medzi tieto agentúry patrí napríklad Úrad pre námorný výskum či Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Nasnímal viac ako 16-tisíc snímok

Štúdiu viedol tamojší profesor Terrance Boult, ktorý v rámci nej nainštaloval fotoaparát s dlhým dosahom v jednej z kancelárií na univerzite. Počas jarných semestrov v rokoch 2012 a 2013 fotoaparát nasnímal z diaľky zhruba 150 metrov viac ako 16-tisíc snímok okoloidúcich, píše denník The Denver Post.

Výskum, o ktorom ako prvé informovali noviny Colorado Springs Independent, sa zameriaval na to, či algoritmy na rozoznávanie tvárí zodpovedajú štandardom pre využitie v americkom námorníctve. To sa však nepotvrdilo, a tak sa zameral na zlepšenie danej technológie.

Štúdia sa usiluje zlepšiť rozoznávanie tvárí, najmä na dlhý dosah alebo pre využitie v rámci dohľadu. Chceli sme zozbierať súbor dát o ľuďoch správajúcich sa prirodzene na verejnosti, pretože to je spôsob, akým sa ľudia usilujú využívať rozoznávanie tváre,“ vysvetlil Boult.

Otázka narušenia súkromia

Odfotené snímky zachytili 1 732 jedinečných identít. Súbor dát z daného výskumu verejne sprístupnili na internete v roku 2016 a stiahli v apríli. Boult neskoršie zverejnenie odôvodnil ochranou súkromia študentov.

Hovorca univerzity Jared Verner uviedol, že sa protokolom výskumu zaoberala Inštitucionálna kontrolná rada. Podľa jeho slov v rámci štúdie nezbierali žiadne osobné informácie.

Fotografie boli zozbierané na verejných miestach a sprístupnené výskumníkmi po piatich rokoch, keď väčšina zo študentov už odpromovala,“ vysvetlil.

Podľa Bernarda Chaa z University of Denver, ktorý sa zaoberá právom a technológiou, projekt vyvoláva otázky, či technologický pokrok neprekračuje etické hranice. „Je to ďalšia oblasť, kde vidíme narušenie súkromia, ktoré nás znepokojuje,“ skonštatoval.

Viac k témam: právo na súkromie, Tajná služba Spojených štátov
Zdroj: Webnoviny.sk – Na univerzite v Colorade tajne fotili ľudí, chceli zlepšiť technológiu na rozpoznávanie tvárí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia otvorila v arktickom Švédsku svoj prvý pevninský štartovací komplex pre malé satelity

Celkový počet satelitov by mohol do roku 2040 dosiahnuť 100-tisíc v porovnaní so súčasnými piatimi tisíckami funkčných satelitov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *