Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Slováci by mohli získať podporu na nákup elektromobilov, vláda schválila novelu o dotáciách

Slováci by mohli získať podporu na nákup elektromobilov, vláda schválila novelu o dotáciách

BRATISLAVA 29. mája (WebNoviny.sk) – Vláda SR v stredu schválila návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR (MH), ktorá prinesie nové možnosti podpory elektromobilov. Cieľom návrhu je rozšírenie poskytovania dotácií o oblasť podpory používania vozidiel s pohonom na alternatívne palivá.

Podporia nákup elektromobilov

Prioritný zámer Ministerstva hospodárstva SR je v budúcnosti podporiť nákup elektromobilov. Samotná novela neznamená žiaden konkrétny dotačný program, vrátane podmienok alebo spôsobu podpory. Ten určia až budúce výzvy. Návrh novely zohľadňuje aj v marci vládou schválený Akčný plán rozvoja elektromobility v SR,“ uviedla k návrhu Jana Krištofová z odboru komunikácie MH SR.

Ministerstvo hospodárstva už v minulosti avizovalo, že pripravuje novú vlnu podpory nákupu elektromobilov.

Jej podmienky majú byť podobné ako v programe v rokoch 2016 – 2018, ktorý podporil 831 žiadateľov o dotáciu na nákup elektromobilov, z nich bolo 514 vozidiel s výhradne elektrickým pohonom. Vyhlási ju pravdepodobne v poslednom štvrťroku tohto roka.

Dotácie za vyradenie staršieho auta z evidencie

Novela sa zaoberá aj možnosťou získať dotáciu na vozidlo v prípade vyradenia staršieho auta z evidencie – opatrenie známe v minulosti aj ako šrotovné. Vtedy by mohla dotácia dosiahnuť až 35 percent z celkovej obstarávacej ceny vozidla.

Ministerstvo hospodárstva však zdôrazňuje, že aktuálne žiadnu novú vlnu šrotovného nepripravuje. Na druhú stranu však po zmene zákona bude môcť štát v prípade potreby operatívne reagovať na aktuálny ekonomický vývoj a krízovú situáciu. Rezort si len zodpovedne otvára cestu v budúcnosti podporiť priemysel opatrením, ktoré má environmentálny rozmer,“ dodala Krištofová.

Novela zákona o dotáciách vytvára možnosť pre poskytnutie podpory aj vozidlám s iným alternatívnym palivom, a to nielen elektromobilom, ale aj LPG a CNG vozidlám. Definuje sa aj široký okruh kategórií vozidiel, na ktoré by sa v budúcnosti mohli uplatňovať dotácie po zohľadnení aktuálnych trendov a potrieb z hľadiska priemyslu, rozvoja dopravy, ako aj ochrany životného prostredia,“ ozrejmila Krištofová.

Viac k témam: dotácie, elektromobil, Ministerstvo hospodárstva SR, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci by mohli získať podporu na nákup elektromobilov, vláda schválila novelu o dotáciách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *