Home / SLOVENSKO / Starostovia a primátori zvolili nového predsedu ZMOS, na poste nahradí Michala Sýkoru

Starostovia a primátori zvolili nového predsedu ZMOS, na poste nahradí Michala Sýkoru

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) – Novým predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. Na štvrtkovom rokovaní 30. snemu ZMOS-u zvolili starostovia a primátori Branislava Trégera v prvom kole nadpolovičnou väčšinou hlasov.

O post mali záujem aj ďalší

Na poste predsedu tak nahradí Michala Sýkoru, ktorý túto funkciu vykonával v rokoch 1993-2011 a 2015-2019. „Budem sa usilovať o zachovanie jednoty ZMOS. Musíme totiž pracovať moderne, aby sme boli rešpektovaní štátnou mocou.  Aby to ZMOS dosahoval aj naďalej, potrebuje pokojné a vyrovnané pracovné prostredie a svieže riešenia problémov a spoločenských otázok. Chcem preto viesť ZMOS tak, aby bol aj naďalej silnou súčasťou našej spoločnosti,“ uviedol Tréger.

O post predsedu Združenia miest a obcí Slovenska sa okrem neho pôvodne uchádzali ďalší štyria kandidáti, starosta obce Píla Radovan Mičunek, starostka obce Spišské Tomášovce Zuzana Nebusová, primátor mesta Nováky Dušan Šimka a už bývalý predseda ZMOS Michal Sýkora. Ten však na sneme oznámil stiahnutie svojej kandidatúry. Vysvetlil to snahou o upokojenie situácie a zachovanie jednoty združenia.

Prvý snem od komunálnych volieb

Nového predsedu ZMOS si takmer 1 300 primátorov a starostov volilo na 30. sneme Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý sa konal 22. až 23. mája. Dvojdňové rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS bolo zároveň prvým snemom od jesenných komunálnych volieb.

Úlohou ZMOS je podľa ich stanov „obhajovať spoločné záujmy a práva členských miest a obcí pri rešpektovaní ich autonómneho postavenia, v súlade s Európskou chartou miestnej samosprávy, Ústavou SR a zákonmi Slovenskej republiky a na základe princípov trvalo udržateľného rozvoja a sociálnej kohézie“. Združenie funguje od roku 1990.

Viac k témam: ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Starostovia a primátori zvolili nového predsedu ZMOS, na poste nahradí Michala Sýkoru © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *