Home / SLOVENSKO / Europoslanci za Spolu, KDH aj SMK budú patriť k ľudovcom, progresívci sa pridajú k liberálom

Europoslanci za Spolu, KDH aj SMK budú patriť k ľudovcom, progresívci sa pridajú k liberálom

BRATISLAVA 21. mája (WebNoviny.sk) – Hoci kandidáti strán Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia kandidujú na jednej kandidátke, v europarlamente budú pôsobiť v rôznych frakciách.

Zvolení poslanci za PS budú pôsobiť v Aliancii liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Europoslanci za Spolu sa stanú členmi Európskej ľudovej strany (EPP). Vo frakcii ľudovcov chcú pôsobiť aj europoslanci za KDH a SMK. Vyplýva to z odpovedí týchto strán pre agentúru SITA.

Ako ďalej uviedla hovorkyňa PS/Spolu Silvia Hudáčková, PS a SPOLU sa spojili do koalície na Slovensku, aby voličom ponúkli jasnú proeurópsku voľbu.

Tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová informovala, že SMK je dlhodobo členom Európskej ľudovej strany a plánujú ním zostať aj v budúcnosti. Od roku 2002 je členom najväčšej frakcie aj KDH, pripomenul hovorca kresťanských demokratov Stano Župa.

Tri priority

Hlavným cieľom koalície PS/Spolu je spoločná Európa a od toho sa odvíjajú aj ich tri priority. Chcú, aby bola EÚ trvalým zdrojom úspechu a dobrého života ľudí na Slovensku, chránila a rozvíjala demokraciu, slobodu a spravodlivosť pre všetkých a riešila nové výzvy v bezpečnosti, obchode, či geopolitike, pri ktorých je výhodné spájať sily.

„Sme na Slovensku jediná proeurópska sila. Neznamená to, že súhlasíme so všetkým, čo sa v EÚ udeje. Naopak, máme jasnú predstavu, čo v nej zmeniť. Niekde potrebujeme integrácie viac, inde menej, ale chceme o tom s ľuďmi poctivo hovoriť, bez strašenia,“ uviedla koalícia na otázku, čo ich odlišuje od iných strán. Kandidátku PS/Spolu vedie člen PS Michal Šimečka.

Tradičné európske hodnoty

Medzi tri hlavné priority SMK, ktorú do volieb vedie súčasný europoslanec Pál Csáky, patrí zastupovanie tradičných európskych hodnôt v EÚ vrátane kresťanských tradícií, sociálnej citlivosti a národnej identity.

Medzi priority sa dostala aj bezpečnosť a boj proti ilegálnej migrácii a zastupovanie záujmov národnostných a jazykových menšín. Podľa Fialovej ich od ostatných strán odlišuje to, že SMK ponúka hodnoverný program na zastupovanie záujmov národnostných a jazykových menšín, ktoré tvoria približne 10 percent celkového obyvateľstva EÚ.

Ochrana rodiny

KDH chce v Bruseli a Štrasburgu presadzovať ochranu rodiny ako základný prvok každej spoločnosti. Je za zachovanie národnej suverenity tak, aby Slovensko malo vždy právo rozhodnúť sa o svojich národných záujmoch. Sú za zvrchovanosť v kultúrnoetických otázkach.

Tretia priorita nesie názov „Slováci nesmú byť občanmi druhej kategórie“. Tu hovoria nielen o dvojakej kvalite potravín, ale aj podpore farmárov a posilnení potravinovej sebestačnosti. Tvrdia, že ich program sa odlišuje od programu iných strán svojou vyváženosťou.

„Náš program na jednej strane podporuje projekt EÚ, ale prináša aj body, v ktorých treba urobiť jasnú reformu,“ uviedlo KDH.

Voľby do Európskeho parlamentu

Tento týždeň sa v Európskej únii konajú voľby do Európskeho parlamentu. Ako prví pôjdu svoj hlas odovzdať vo štvrtok 23. mája voliči vo Veľkej Británii a Holandsku, posledné miestnosti sa zavrú v nedeľu večer v Taliansku.

Slováci pôjdu voliť v sobotu 25. mája. Nový parlament bude rozhodovať aj o novej Európskej komisii, musí odsúhlasiť jej zloženie. O dôveru voličov sa na Slovensku uchádzalo 31 subjektov, niektorí záujemcovia o post poslanca sa však vzdali.

VIAC O TÉME: VOĽBY DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU (EUROVOĽBY) 2019

Viac k témam: KDH Kresťanskodemokratické hnutie, Progresívne Slovensko, SMK Strana maďarskej komunity, SPOLU – občianska demokracia, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019
Zdroj: Webnoviny.sk – Europoslanci za Spolu, KDH aj SMK budú patriť k ľudovcom, progresívci sa pridajú k liberálom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Legislatívu proti násiliu na ženách na Slovensku máme, len ju treba patrične implementovať, tvrdí Miriam Lexmann

Podľa Lexmann je práve toto domáca úloha, ktorú si musíme urobiť na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *