Home / EKONOMIKA / Cyperská schránka milióny eur nezíska, v kauze Duckého zmeniek zastavili exekúciu voči plynárňam

Cyperská schránka milióny eur nezíska, v kauze Duckého zmeniek zastavili exekúciu voči plynárňam

BRATISLAVA 21. mája (WebNoviny.sk) – Exekúcia spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) za 30 miliónov eur bola zastavená. Rozhodnutie o zastavení exekúcie štátna firma SPP, ktorá je presvedčená o jej nezákonnosti, dostala z exekučného Okresného súdu v Banskej Bystrici v pondelok.

Podali trestné oznámenie

„Tento pokus cyperskej schránky dostať sa za každú cenu a nezákonným spôsobom ku majetku SPP a Slovenskej republiky bol neúspešný,“ informoval hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Vzhľadom na stav súdneho sporu s cyperskou schránkovou spoločnosťou nebolo podľa štátnych plynárov možné v zmysle zákona vôbec exekúciu voči SPP začať.

„Bezprostredne po doručení upovedomenia o začatí exekúcie sme podnikli všetky kroky na ochranu svojich práv. Podali sme návrh na zastavenie exekúcie a súčasne sme podali podnety na preskúmanie zákonnosti postupu relevantných subjektov v tomto exekučnom konaní. Taktiež sme podali podnet na Slovenskú advokátsku komoru, aby preskúmala postup právneho zástupcu cyperskej schránkovej spoločnosti Róberta Lenčéša, ktorý návrh na výkon exekúciu podal,“ konštatoval Šebesta s tým, že SPP vo veci podal trestné oznámenie.

Rozpor so zákonom

SPP pre Duckého zmenky v stredu 15. mája zablokovali peniaze na účte a začali voči firme exekúciu. Podľa plynárov išlo o pokračovanie nezákonných pokusov cyperskej schránkovej spoločnosti Stroden Management Limited o získanie 30 miliónov eur od SPP.

Plynári zdôrazňovali, že začatie exekúcie a zablokovanie prostriedkov na bankovom účte bolo v „príkrom rozpore so zákonom“.

„Najvyšší súd SR síce v novembri 2018 svojím rozhodnutím priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre, avšak toto rozhodnutie nie je vykonateľné. SPP totiž v zákonnej lehote podal mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie, ktoré v zmysle zákona zabraňuje možnosti začať voči SPP exekúciu,“ upozornil minulý týždeň Šebesta. Takzvané Duckého zmenky boli podľa plynárov všetky podvodne vydané a všetky sú neplatné bez výnimky.

Ministerstvo to označilo za škandál

Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré za štát vykonáva v SPP akcionárske práva, považovalo informácie o exekúcii za škandál. „Takýto postup je výslovne v rozpore so zákonom o ochrane majetku štátu v plynárenstve, ktorý koncom minulého roka schválila vláda a Národná rada SR,“ reagoval hovorca ministerstva Maroš Stano, podľa ktorého by sa spôsobom, ako k pokusu o exekúciu majetku štátu prišlo, mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní, aj ministerstvo spravodlivosti.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 pôsobí aj na trhu dodávky elektriny.

Zamestnáva približne 700 ľudí. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.

Viac k témam: Duckého zmenky, Ministerstvo hospodárstva SR, SPP Slovenský plynárenský priemysel
Zdroj: Webnoviny.sk – Cyperská schránka milióny eur nezíska, v kauze Duckého zmeniek zastavili exekúciu voči plynárňam © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *