Home / SVET / Katalánski politici sa zúčastnili na zasadnutí parlamentu, po zložení prísahy sa vrátia do väzenia

Katalánski politici sa zúčastnili na zasadnutí parlamentu, po zložení prísahy sa vrátia do väzenia

MADRID 21. mája (WebNoviny.sk) – Päť katalánskych separatistických politikov, ktorých momentálne súdia pre obvinenia zo vzbury, sa v utorok zúčastnilo na prvom zasadnutí španielskeho parlamentu. Stalo sa to za diskrétnej účasti polície.

Išlo vôbec o prvý prípad, keď do španielskeho parlamentu pustili zvolené zadržiavané osoby. Líder katalánskych separatistov Carles Puigdemont, ktorý sa nachádza v Belgicku, tento krok odsúdil.

Vrátia sa do väzenia

Štyria Katalánci sú členmi dolnej komory parlamentu a štvrtý je senátor. Kreslá si zabezpečili vo voľbách, ktoré sa konali 28. apríla. Po tom, čo zložia prísahu, sa vrátia späť do väzenia.

Zúčastniť sa na prvom zasadnutí im dovolil minulý týždeň najvyšší súd. Či budú môcť byť prítomní aj na ďalších zasadnutiach, nie je jasné.

V parlamente je aj krajná pravica

V aprílových voľbách vysoko zvíťazila Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza.

Do španielskeho parlamentu sa zároveň po prvý raz od konca Francovej diktatúry v roku 1975 dostala aj krajná pravica – strana Vox. Rokovania o zostavení budúcej vlády budú pokračovať po víkendových voľbách do Európskeho parlamentu.

Viac k témam: separatisti, Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE), strana Vox
Zdroj: Webnoviny.sk – Katalánski politici sa zúčastnili na zasadnutí parlamentu, po zložení prísahy sa vrátia do väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

Cieľ nie je jadrový.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *