Home / SVET / Komisárka Rady Európy skritizovala porušovanie ľudských práv v Maďarsku, vláda kritiku odmieta

Komisárka Rady Európy skritizovala porušovanie ľudských práv v Maďarsku, vláda kritiku odmieta

BUDAPEŠŤ 21. mája (WebNoviny.sk) – Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v utorok ostro skritizovala porušovanie ľudských práv v Maďarsku, napríklad zatýkanie žiadateľov o azyl a zastrašovanie občianskych skupín, pričom tiež vyjadrila obavy o nezávislosť tamojšieho súdnictva.

V správe zverejnenej v utorok komisárka, ktorá navštívila Maďarsko vo februári, navyše uviedla, že krajina sa zhoršuje v otázke rodovej rovnosti a v politike je stále menej žien.

Budapešť je navyše naďalej neochotná ratifikovať Istanbulský dohovor o predchádzaní násiliu na ženách a boji proti nemu.

Maďarská vláda v rozsiahlej odpovedi na správu odmietla kritiku v každej zo spomínaných oblastí a uviedla, že je „absolútne oprávnená“ zachovať v platnosti krízové opatrenia týkajúce sa masovej imigrácie, hoci v súčasnej dobe do Maďarska takmer žiadni migranti neprichádzajú, pretože je ich stále veľa v blízkych štátoch, ako sú Srbsko či Severné Macedónsko.

Viac k témam: ľudské práva, Rada Európy
Zdroj: Webnoviny.sk – Komisárka Rady Európy skritizovala porušovanie ľudských práv v Maďarsku, vláda kritiku odmieta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Brusel posiela Ukrajine druhú tranžu makrofinančnej pomoci. Kyjev dostane 1,5 miliardy eur

Štvorročný nástroj pre Ukrajinu Európska únia schválila vo februári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *