Home / SLOVENSKO / Univerzita Konštantína Filozofa chce ubytovať viac študentov, zrekonštruuje bývalý internát

Univerzita Konštantína Filozofa chce ubytovať viac študentov, zrekonštruuje bývalý internát

NITRA 20. mája (WebNoviny.sk) – Nosnou investíciou Univerzity Konštantína Filozofa v roku 2019 aj v nasledujúcom roku bude zvýšenie ubytovacích kapacít pre študentov.

Nový Študentský domov Brezový háj s kapacitou 360 lôžok vznikne rekonštrukciou objektu bývalého stredoškolského internátu stavebného učilišťa na Nábreží mládeže, ktorý univerzita pred časom kúpila od Nitrianskeho samosprávneho kraja. Práce budú stáť asi 4,6 milióna eur.

Máme sľúbených z ministerstva financií 860-tisíc eur, ďalšiu žiadosť na približne 700-tisíc eur sme adresovali ministerke školstva. Predložili sme aj projekt na Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru, z ktorého by sme chceli túto rekonštrukciu dofinancovať dvoma miliónmi eur, zvyšok by sme použili vlastné zdroje,“ informoval rektor univerzity Libor Vozár v rozhovore pre agentúru SITA.

Prioritou je dokončiť rekonštrukciu

Momentálne univerzita vypísala verejnú súťaž na modernizáciu budovy. Investíciu plánujú dokončiť do dvoch rokov od začatia výstavby.

Dokončiť túto rekonštrukciu je momentálne našou prioritou. Tento objekt je už dlhší čas nevyužívaný. Nebudeme rozbiehať ďalšie väčšie investičné akcie, kým neuvedieme nový študentský domov do prevádzky,“ povedal Vozár.

Zo štrukturálnych fondov Európskej únie sa už v objekte z roku 1964 podarilo vymeniť okná. Vlani získala škola od štátu zhruba milión eur, ktoré preinvestovala najmä do rekonštrukcie kotolne a ústredného vykurovania.

Zmení sa aj štandard ubytovania

V súčasnosti má univerzita k dispozícii približne 1 600 lôžok vo vlastných ubytovacích zariadeniach a ďalších 140 má zabezpečených zmluvne, a to v účelovom zariadení Reformovanej kresťanskej cirkvi na Fraňa Mojtu a v Agroinštitúte.

Celkovo má škola 7 143 študentov, z toho je 5 600 študentov denného štúdia. Po dokončení Študentského domova Brezový háj sa zlepšia možnosti ubytovania študentov.

Mení sa aj štandard ubytovania, napríklad v minulosti sme mali na internáte pod Zoborom aj izby, kde boli ubytovaní štyria študenti, od budúceho roka už s takýmito izbami nepočítame, budú len dvojky, maximálne trojky,“ doplnil Vozár.

Viac k témam: študenti, ubytovanie, Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre
Zdroj: Webnoviny.sk – Univerzita Konštantína Filozofa chce ubytovať viac študentov, zrekonštruuje bývalý internát © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *