Home / EKONOMIKA / Nezamestnanosť na Slovensku klesla pod magickú hranicu, je najnižšia v ére samostatnosti

Nezamestnanosť na Slovensku klesla pod magickú hranicu, je najnižšia v ére samostatnosti

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu apríla tohto roka oproti marcu klesla o 0,13 percentuálneho bodu na 4,90 %.

Medziročne bola miera nezamestnanosti v štvrtom mesiaci tohto roka nižšia o 0,52 percentuálneho bodu. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Zodpovedná politika vlády

Slovensko podľa premiéra Petra Pellegriniho dosiahlo historicky najnižšiu nezamestnanosť v ére samostatného Slovenska, keď miera evidovanej nezamestnanosti pokorila hranicu 5 %. „Je to stav, ktorý na Slovensku ešte nikdy nebol,“ povedal na tlačovej besede.

Podľa Pellegriniho ide o výsledok práce ministerstva práce a sociálnych vecí, ale aj všetkých ľudí a zamestnávateľov na Slovensku. „Vidím za tým zodpovednú ekonomickú politiku vlády, ale aj sociálne opatrenia ministerstva práce a sociálnych vecí, ale aj zamestnávateľov, ktorí vytvárajú pracovné miesta,“ uviedol.

Rast reálnych miezd

Slovensku sa však podľa premiéra darí nielen v znižovaní nezamestnanosti, ale aj v raste reálnych miezd, poklese počtu poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ako aj v znižovaní počtu dlhodobo nezamestnaných.

Úrady práce evidovali na konci apríla 134 790 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s marcom ide o pokles o 3 172 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 14 821 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,05 %.

Medzimesačne to znamenalo zníženie o 0,14 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,60 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci apríla tohto roka 166 256 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 3 523 osôb, v porovnaní s aprílom vlaňajška je to menej o 17 262 ľudí.

Viac k témam: miera nezamestnanosti, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Nezamestnanosť na Slovensku klesla pod magickú hranicu, je najnižšia v ére samostatnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *