Home / EKONOMIKA / Najpredávanejší benzín na Slovensku zdražel od začiatku roka o 14 percent

Najpredávanejší benzín na Slovensku zdražel od začiatku roka o 14 percent

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) – Slovenskí motoristi nemajú dôvod na radosť. Od začiatku tohto roka sa zvýšili ceny najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu na slovenských čerpacích staniciach o 14 %.

Ako uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová, rast cien benzínov stále nadväzuje na vývoj cien ropy na svetových trhoch. „Vo všeobecnosti smerom nahor tlačí ropu hlavne rozhodnutie kartelu OPEC o obmedzovaní svojej produkcie, prepad ťažby vo Venezuele, nestabilná politická situácia v Líbyi a výpadok iránskej produkcie,“ dodala Glasová.

Vyostrenie obchodného konfliktu

Výraznejším ziskom ropy však počas minulého týždňa podľa analytičky bránilo vyostrenie obchodného konfliktu medzi USA a Čínou, keďže Donald Trump oznámil zvýšenie ciel z 10 % na 25 % na čínske dovážané výrobky v hodnote 200 miliárd amerických dolárov.

„Ide v podstate o určitý tlak na Čínu pri finalizovaní vzájomnej obchodnej dohody. Uprostred minulého týždňa došlo aj ku krátkodobému rastu cien čierneho zlata, pod čo sa podpísal výrazný pokles zásob ropy v Spojených štátoch, a to o mínus 4 milióny barelov,“ doplnila Glasová.

Uvalenie ciel na čínske importy

Tieto štatistiky podľa nej podporili rast cien ropy. Nie však na dlho.

„V závere týždňa sa cena ropy už opäť prepadla, a to dokonca pod 70 dolárovú hranicu. Ropný trh totiž negatívne reagoval na uvalenie ciel na čínske importy do Spojených štátov, ktoré vstúpili do platnosti v piatok,“ konštatovala Glasová, ktorá očakáva, že od obchodných rokovaní USA a Číny sa bude ďalej odvíjať aj vývoj cien na ropnom trhu.

Priemerné ceny pohonných látok v minulom týždni v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom mierne klesli. Cena 95-oktánového benzínu klesla o 0,5 %, 98-oktánový benzín zlacnel o 0,7 %. Ceny nafty sa nezmenili.

(1 EUR =1,1172 USD)

Viac k témam: cena benzínu, cena nafty, ceny pohonných látok
Zdroj: Webnoviny.sk – Najpredávanejší benzín na Slovensku zdražel od začiatku roka o 14 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *