Home / EKONOMIKA / V Slovenskej pošte majú príplatky nad rámec zákonníka práce, mesačne to je spolu zhruba 55-tisíc eur

V Slovenskej pošte majú príplatky nad rámec zákonníka práce, mesačne to je spolu zhruba 55-tisíc eur

BANSKÁ BYSTRICA 18. mája (WebNoviny.sk) – Približne 55-tisíc eur mesačne navyše predstavujú náklady na zvýšené príplatky za prácu v noci, v sobotu a nedeľu v Slovenskej pošte (SP) od 1. mája.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská, zvýšené príplatky zahrnuté v aktuálne platnej kolektívnej zmluve sú nad rámec Zákonníka práce. Do konca roka vyplatí spoločnosť 440-tisíc eur na tieto príplatky, celkom prerozdelí zamestnancom v roku 2019 až o 13 mil. eur viac.

Zvýšené aj príplatky za prácu v noci

So zvýšením príplatkov za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu Slovenská pošta počítala v pláne mzdových nákladov pre rok 2019.

„Zvýšenie príplatkov sa týka 5 200 z celkom 13 230 zamestnancov,“ spresnila hovorkyňa a dodala, že SP už na jeseň 2018 spustila projekt stratégie „Pošta 2020“, v rámci ktorého pripravila opatrenia zamerané na zefektívnenie procesov a modernizáciu služieb pre ľudí.

V súvislosti s tým Slovenská pošta zvýšila od januára 2019 základné mzdy zamestnancov v priemere o 7 percent a tiež zabezpečuje financovanie rekreačných poukazov. „Celkovo tak Slovenská pošta prerozdelí zamestnancom v roku 2019 o 13 miliónov eur viac, z ktorých 3 milióny eur tvoria predpokladané náklady na poskytovanie rekreačných poukazov,“ konkretizovala Rovenská.

Výška príplatkov

Od začiatku mája sa pre zamestnancov opäť zvýšili príplatky za prácu v noci, v sobotu a nedeľu. Po ich minuloročnom náraste ide o druhú etapu zvýšenia týchto príplatkov.

Príplatok za nočnú prácu pri nerizikovom zamestnaní stúpol z 30 % na 40 % zo sumy minimálneho hodinového zárobku, teda aktuálne z 0,90 eura na 1,20 eura.

Príplatok za prácu v sobotu sa od mája tohto roka zvýšil z 25 % na 50 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy. Ide o nárast z 0,75 eura na 1,50 eura.

Vyššie príplatky majú zamestnanci od začiatku mája aj za prácu v nedeľu. Tieto príplatky išli z 50 % na 100 % minimálneho hodinového zárobku, teda z 1,50 eura na 2,99 eura.

Viac k témam: rekreačné poukazy, Slovenská pošta
Zdroj: Webnoviny.sk – V Slovenskej pošte majú príplatky nad rámec zákonníka práce, mesačne to je spolu zhruba 55-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *