Home / SLOVENSKO / Slovenských vojakov v aktívnej zálohe pribúda, štát ich ročne motivuje stovkami eur

Slovenských vojakov v aktívnej zálohe pribúda, štát ich ročne motivuje stovkami eur

BRATISLAVA 18. mája (WebNoviny.sk) – Počty vojakov v aktívnej zálohe, ktorí cvičia, narastajú. Vyplýva to z údajov Ministerstva obrany SR, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Núdzové a krajné situácie

Kým v roku 2018 v rámci aktívnych záloh cvičilo iba o niečo viac ako 50 vojakov, v tomto roku by ich mal byť takmer dvojnásobok. Aktívne zálohy sú súčasťou Ozbrojených síl SR, pričom ich rezort môže nasadiť v prípade núdzových či krajných situácií.

Vojakovi v aktívnej zálohe patrí v zmysle zákona motivačný príspevok 600 eur ročne po splnení predpokladu, že absolvuje aspoň 75 percent času pravidelného cvičenia a tiež pomerná časť hodnostného platu za čas cvičenia. Rezort organizuje cvičenie aj v roku 2020, pričom sa záujemcovia môžu prihlásiť do polovice septembra tohto roka.

Spĺňajú požiadavky ozbrojených síl

„V roku 2018 absolvovalo výcvik 54 vojakov v zálohe. V roku 2019 by malo výcvik absolvovať 104 vojakov v zálohe,“ uviedla Capáková. Hovorkyňa tiež doplnila, že zatiaľ sa nekonali všetky cvičenia v tomto roku a preto môže byť finálny počet oproti plánovanému odlišný. Vojaci, ktorí sú súčasťou aktívnych záloh a zúčastňujú sa na výcviku, spĺňajú požiadavky rezortu obrany napríklad pre prípadné núdzové situácie.

„Praktický výcvik vojakov v zálohe zaradených do aktívnych záloh Ozbrojených síl SR spĺňa požiadavky ozbrojených síl pre pripravenosť vojakov v zálohe na výkon mimoriadnej služby (v čase výnimočného stavu, núdzového stavu, vojny alebo vojnového stavu) a na plnenie úloh ozbrojených síl v stave bezpečnosti pri riešení mimoriadnych udalostí,“ dodala Capáková.

Viac k témam: Ministerstvo obrany SR, Ozbrojené sily SR, výcvik aktívnych záloh
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenských vojakov v aktívnej zálohe pribúda, štát ich ročne motivuje stovkami eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *