Home / POLITIKA / Výzva: „Zobuďte sa konečne slovenskí miliardári a milionári. Notre-Damme nám nie je bližšií ako Krásna Hôrka a ďalšie naše hrady a zrúcaniny.“

Výzva: „Zobuďte sa konečne slovenskí miliardári a milionári. Notre-Damme nám nie je bližšií ako Krásna Hôrka a ďalšie naše hrady a zrúcaniny.“

Vychádzal som v titulku zo známeho porekadla. Verím, že ste si to domysleli. 24 hodín po čudnom vyhorení parížskeho chrámu s prakticky nehorľavými vyše 500 ročnými dubovými trámami, ktoré zvláštne zhoreli ako zápalky, na účte na jeho obnovu pristálo vyše 800 miliónov Euro. A dnes je tam už vyše miliarda, pričom práce na obnovu zo začiatku predpokladali sumu okolo 600-700 miliónov Euro. A aj najbohatší Francúzi prispeli stámiliónovými čiastkami. Riaditeľ luxusnej skupiny Kering a francúzsky miliardár François-Henri Pinault – 100 mil.€. Rodina dedičky kozmetickej firmy L’Oréal Françoise Bettencourtovej Meyersová – 200 mil.€. K rovnakej sume sa zaviazala rodina Arnaultových, ktorí majú koncern LVHM vlastniacich značky Louis Vuitton, Christian Dior a Moet & Chandon champagne. Spoločnosť JCDecaux u nás známa reklamnými aktivitami na zastávkach MHD – 20 mil. eur. Od francúzskych podnikateľov sa teda celkovo vybralo už vyše 600 miliónov eur. Dnes už zbierka dosiahla miliardu Euro.

A pred niekoľkými dňami sa k zbierke pridalo aj naše Ministerstvo kultúry. Komu sa chce vo Francúzsku ministerstvo zapáčiť? Prezidentovi Macronovi alebo Žltým vestám? A ja sa pýtam: Prečo, keď nemáme sedem rokov peniaze na obnovu nášho skvostu Krásna Hôrka? Na dokončenie rekonštrukcie treba ešte 35 miliónov Euro.

Pýtam sa, kde sú naši oligarchovia a najbohatší magnáti i podnikatelia, ktorí by mohli Krásnej Hôrke pomôcť a nielen Krásnej Hôrke? A budem menovitý – vychádzajúc z rebríčka Forbes z roku 2018. Tu je 30 mien slovenských podnikateľov vlastniacich viac, ako by ste si dokázali v bankovkách predstaviť podľa renomovaného časopisu:

1. Andrej Babišdnes český premiér – Agrofert atď.: 3 390 mil. € , 2. Ivan ChrenkoHB Reavis: 1 130 mil. € , 3. Jaroslav Haščák– Penta: 740 mil. € , 4. Milan Fiľo– Ružomberská papiereň, atď.: 670 mil. €, 5. Miroslav Trnka– Esset ,: 640 mil. € , 6. Peter Paško– Esset 620 mil. €, 7. Rudolf Hrubý– Esset,: 610 mil €, 8. Tomáš Chrenek – Moravia Steel, Třinecké Železárny atď. :580 mil. €, 9. Jozef a Patrik Tkáčovci – J&T,: 550 mil.€, 10. Ivan Jakabovič – J&T,: 530 mil €, 11. Martin Kúšik– Odyssey 44, ex Penta,: 440 mil. €, 12. Evžen Balko– Moravia Steel, Třinecké Železárny atď.: 400 mil. €, 13. Mária Blašková– Moravia Steel, Třinecké Železárny atď. : 400 mil. €, 14. Ján Moder – Moravia Steel, Třinecké Železárny atď. : 400 mil.€, 15. Richard Marko – Esset,: 340 mil. €, 16. Maroš Grund -Esset,: 330 mil. €, 17. Anton Zajac– Esset,: 250 mil. €, 18. Jozef Brhel a rodina– energetika, IT, Reality,: 200 mil. €, 19. Jozef Oravkin– Penta,: 200 mil. €, 20. dedičia Viliama Pančíka – HB Reavis,: 200 mil. €, 21. Ivan Kmotrík – Grafobal Group,: 160 mil. €, 22. Michal Lazar – Vagónka Poprad ,: 150 mil. €, 23. Slavomír Hatina– Biatec Group, ex Slovnaft,: 120 mil. €, 24. Alexej Beljajev– Vagónka Poprad,: 110 mil. €, 25. Peter Lukeš – IT, Ditec, Immocap herný priemysel,: 100 mil. €, 26. Juraj Široký– Váhostav,: 100 mil. €, 27.Jozef Antošík– Tento, Mets Tisseu, Ryba Žilina,: 90 mil. €, 28. Martin Blaškovič– HTC Investments, Pixel Federation,: 80 mil. €, 29. Vladimír Póor – ZOŠ Trnava, Biotiklá ,: 80 mil. €, 30. Ján Sabol – Envien Group, St. Nicolaus, Slovenské pramene a žriedla,: 70 mil. €.

Vážení dvajaeuromiliardári a 28 menovaných euromilionárov, ale aj ďalšípodnikatelia milionári. Kde je Vaša česť a svedomie? Kde je Vaša príslušnosť k Slovenskej republike? Kde je Vaše národné povedomie a vlastenectvo, keď nedokážete akútne pomôcť so svojimi obrovskými ziskami pri obnove Krásnej Hôrky, ale aj ďalších hradov a zámkov Vašej rodnej krajiny. Vaše bohatstvo na Slovensku v dostavaných i fungujúcich zámkoch nie je okato vidieť. Možno niektorí z Vás aj prispeli omrvinkami a niektorí možno aj dvoma – tromina kultúru Slovenska, ale pri Vašich majetkoch20,50 a u niektorých aj 100 miliónov Euro naozaj len dva tri krajce chleba.Naozaj ste takí bezohľadní lakomci, ktorí nedokážu prispieť na obnovu aj vašich slovenských zrúcanín, tak, aby z nich mohli byť dostavané funkčné a reprezentačné hrady a zámky???A aby sa celkom ruiny nerozsypali, musí organizovať štát pomocou aktivačných prác nezamestnanýchna akú takú sanáciu? Ste Vy vôbec rodení Slováci??? Užívate si svoje drahé lietadlá, vrtuľníky, jachty, autá, automatizované vily, chodíte na večere do Monaca, Paríža, atď. Niekoľko razy ročne platíte horibilné sumy za najluxusnejšie dovolenky všade na svete. Čo ak by si každý z Vás zobral jeden historický objekt a dokázal ho postupnecelkom zrekonštruovať a oživiť, aby sme sa mohli my i turisti kochať krásami dávnej minulosti a byť hrdí na to, že máme čoraz viac krásnych hradov a zámkov na bralách a nie zrúcanín!Musíte mať vždyz každého jedného investovaného Euro100-násobok? Veď máte toľko peňazí, že ich nemôžu minúť ani vaši praprapradediči!!!

Rozmýšľam aj nad tým, prečo Ministerstvo kultúry nerokuje a nepobáda vyššie menovaných sponzorsky investovať do obnovy našich zrúcanín a neponúkne im aj z časť výnosov z návštev. A k tomuto vyzývam aj všetky zahraničné subjekty podnikajúce na Slovensku, ako sú banky, mobilní operátori, automobilky, železiarne a všetky firmy s euromiliardovými a euromiliónovými ziskami.

Prečo aj naši zákonodarcovia nepopracujú na zákone, ktorí by im, ale aj veľkým zahraničným firmám stanovil isté percento z majetku či z ročných ziskov, ktoré by museli ročne oddeliť zo ziskov.

Keď som bol v Taliansku v kopcovitej oblasti okolo Imoly, videl som na každom kopčeku či vrchunejakú historickú stavbu, ku ktorej viedla dobrá asfaltka a každý malý zámoček, alebo aj zámok a hrad boli v dokonalom užívacom stave. A ak sledujete aj cyklistické preteky Tour de France, rovnako sa kocháte zrekonštruovanými zámkami a hradmi. Všetky tieto reprezentačnéhistorické stavby medzi nimi aj ubytovacie zariadenia dotvárajú krásnu scenériu krajiny. Už dávno som sa pri cestách okolo našich zrúcanín zamýšľal nad tým, prečo sa nemôžem kochať pohľadom na kompletne zrekonštruované hrady, Beckov, Pajštún, Strečno, Devín, Hrušov, ďalej Považský, Kapušiansky, Zborovský, Pustý, Jasenovský, Čachtický, Šášovský či Brekovský hrad a mnohé ďalšie zrúcaniny, keď máme množstvo multimilionárov profitujúcich zo slovenských mozgov a zo slovenských mozoľov. Chátra nám aj bývalé sídlo SĽUK-u zámok v Rusovciach a aj ďalšie. Turisti k nám neprídu zblízka pozerať ruiny, Slovensko nie je Egypt ani Kartágo.

Keďže sa štát i napriek tomu, že mu ekonomika napreduje, kvôli množstvu dôležitejších dlhodobo zanedbaných vecí nedokáže postarať o spomínané pamiatky našej histórie, táto výzva sa týka okrem 30-tich menovaných aj zostávajúcich 70 milionárov do stovky z rebríčka najbohatších Slovákov z Forbes, ale aj ďalších viac ako bohatých.

Pouvažujte aj nad masívnoupomocou pre siroty, bezdomovcov, pre chorých, invalidov astarých nezaopatrených ľudí, hospicov, ktorýchtento štátny systém, v ktorom žijeme už 30 rokov, patrične nezaujíma, ale Vám umožňuje dennodenne bohatnúť viac a viac. Možno by ste sa uskromnili a nestrávili jednu dovolenku v roku na Bali a v iných vychytených milionárskych strediskách. Určite máte toľko, že dokážete vyčleniť zo svojich majetkov a bankových kontveľké finančné prostriedky, aby ste to vôbec nepocítili! Prosím všetkých, aby túto výzvu rozširovali po sociálnych sieťach a ak osobne poznajú spomínaných i nespomínaných bohatých, aby ich s touto výzvou oboznámili a apelovali na nich.

Pavel Jacz

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *