Home / SVET / Britský neonacista plánoval vraždu labouristickej poslankyne, súd mu vymeral doživotie

Britský neonacista plánoval vraždu labouristickej poslankyne, súd mu vymeral doživotie

LONDÝN 17. mája (WebNoviny.sk) – Londýnsky súd v piatok vymeral trest doživotného väzenia britskému neonacistovi, ktorý plánoval zavraždiť poslankyňu britského parlamentu.

Dvadsaťtriročný stúpenec krajnej pravice Jack Renshaw sa v júni minulého roka priznal k tomu, že plánoval vraždu poslankyne za Labouristickú stranu Rosie Cooper. Za týmto účelom si v roku 2017 zaobstaral aj mačetu.

Príslušnosť k hnutiu popreli

„Som presvedčená, že dnes zvíťazila spravodlivosť. Nie pre mňa osobne, ale pre každého poslanca a služobníka verejnosti, a tiež pre náš demokratický spôsob života, ktorý nám poskytuje privilégium slobody slova bez strachu z násilnej odplaty,“ reagovala na rozsudok poslankyňa, ktorú mal neonacista zavraždiť.

Renshaw, a tiež ďalších päť údajných členov britskej neonacistickej organizácie Národná akcia, spolu s ktorými sa páchateľ objavil na súde, síce príslušnosť k tomuto hnutiu poprelo, podľa britských médií však jednoznačne pochádzajú z radov tejto organizácie.

Prudko rasistická organizácia

Národnú akciu zakázali vo Veľkej Británii v roku 2016, pričom britská vláda ju označila za „prudko rasistickú, antisemitskú a homofóbnu neonacistickú organizáciu“.

Národná akcia okrem iného verejne velebila krajne pravicového extrémistu Thomasa Maira, ktorý v roku 2016 zavraždil poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú.

Viac k témam: krajná pravica, súd, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Britský neonacista plánoval vraždu labouristickej poslankyne, súd mu vymeral doživotie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *