Home / šport / Cyklistika / Video: Španiel Pello Bilbao zvládol záverečné stúpanie a vyhral siedmu etapu na Giro d’Italia

Video: Španiel Pello Bilbao zvládol záverečné stúpanie a vyhral siedmu etapu na Giro d’Italia

L´AQUILA 17. mája (WebNoviny.sk) – Španiel Pello Bilbao z tímu Astana zvíťazil v piatkovej 7. etape na cyklistických pretekoch Giro d’Italia. Etapa mala štart vo Vaste a po 185 km vyvrcholila v ĽAquile v južnom Taliansku.

Bilbao sa v cieľovom stúpaní vzdialil piatim spolujazdcom v úniku a zvíťazil s náskokom 5 sekúnd pred Francúzom Tonym Gallopinom (AG2R La Mondiale) a Talianom Davidem Formolom (Bora-Hansgrohe). Dvadsaťdeväťročný baskický vrchár si pripísal ôsme víťazstvo profikariéry, prvé na podujatí tzv. Grand Tour.

Dlhé čakanie na víťazstvo

„Toto je pre mňa veľmi dôležitý deň. Dlho mi trvalo, kým som získal prvé etapové víťazstvo na Grand Tour. Bola pre nás veľká výhoda, že sme mali dvoch jazdcov v úniku, Andrey Zeits toho urobil veľmi veľa. Keďže v závere to bolo komplikované, museli sme improvizovať. Vedel som, že môžem útočiť. Formolo bol favorit, ale bol aj pod tlakom. Počkal som si na správny moment, kedy zaútočiť a nakoniec som to aj uskutočnil. Bol to veľmi dlhý posledný kilometer, ale nakoniec mi zostali sily až do konca,“ povedal Pello Bilbao v tlačovej správe organizátorov.

Talian Valerio Conti z tímu UAE Emirates zostal v ružovom drese vedúceho muža pretekov, na druhé miesto sa však posunul Španiel José Joaquín Rojas (Movistar) s mankom 1:32 min. Tretí je Talian Giovanni Carboni z tímu Bardiani-CSF (+1:41 min). Slováci na Giro d´Italia chýbajú.

Giro d’Italia 2019

piatok

7. etapa (Vasto – L’Aquila, 185 km): 1. Pello Bilbao (Šp.) 4:08:27 h, 2. Tony Gallopin (Fr.) AG2R La Mondiale +5 s, 3. Davide Formolo (Tal.) Bora-Hansgrohe +5, 4. Lucas Hamilton (Aus.) Mitchelton-Scott +9, 5. Mattia Cattaneo (Tal.) Androni Giocattoli-Sidermec +9, 6. José Joaquín Rojas (Šp.) Movistar +30.

Poradie po 7. etape: 1. Valerio Conti (Tal.) UAE Team Emirates 29:29:34 h, 2. José Joaquín Rojas (Šp.) Movistar +1:32 min, 3. Giovanni Carboni (Tal.) Bardiani-CSF +1:41 min, 4. Nans Peters (Fr.) Ag2r La Mondiale +2:09, 5. Valentin Madouas (Fr.) Groupama-FDJ +2:17, 6. Amaro Antunes (Portug.) CCC Team +2:45

Rojas hrozbou pre lídra

Pôvodne 19-členný únik dňa si utvoril náskok až 12 minút pred hlavným poľom. Najväčšou hrozbou pre lídra celkového poradia Taliana Valeria Contiho bol Španiel José Rojas (Movistar), ktorý pred piatkom na štvrtom mieste zaostával iba o 2:12 min.

Z početnej skupiny zostalo 30 km pred cieľom vpredu už len 10 pretekárov s náskokom 1:55 min. Boli medzi nimi aj dvaja jazdci tímu Bora-Hansgrihe Davide Formolo a Jay McCarthy.

Skupina sa zmenšovala

Do záverečných 10 km s dvoma stúpaniami išli jazdci v úniku s náskokom 1:10 min a to pre nich vyzeralo nádejne. Potom sa skupina potrhala a 6 km pred cieľom zostala vpredu už len pätica Mattia Cattaneo (Androni-Sidermec), Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott), Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), Pello Bilbao (Astana) a už spomenutý Formolo.

Po chvíli ich dostihol aj Rojas a v klesaní pred posledným stúpaním dňa 3 km pred koncom sa vydal na sóloúnik. Neudržal ho, no v trháku ho vystriedal jeho krajan Bilbao. V 11-percentnom stúpaní sa zdalo, že sa baskický vrchár zlomí, ale nestalo sa tak. Technický dojazd v uliciach mesta L’Aquila už zvládol a doviedol do víťazného konca. Šprint o druhé miesto vyhral Gallopin pred Formolom.

Viac k témam: Giro d´Italia
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Španiel Pello Bilbao zvládol záverečné stúpanie a vyhral siedmu etapu na Giro d’Italia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *