Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Fotografie z Knihy plesní nie sú z priestorov, kde sa liečia pacienti, tvrdia riaditelia nemocníc

Fotografie z Knihy plesní nie sú z priestorov, kde sa liečia pacienti, tvrdia riaditelia nemocníc

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Riaditelia nemocníc ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej garantovali, že fotografie z Knihy plesní nie sú z priestorov poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Informovala o tom na brífingu po stretnutí s riaditeľmi nemocníc v súvislosti s aktuálnym stavom budov zdravotníckych zariadení. Knihu plesní odovzdali premiérovi začiatkom mája študenti medicíny, v ktorej ho informovali o nedostatkoch v nemocniciach.

Víta záujem mladých o zdravotníctvo

Ministerka víta, že sa mladí ľudia zaujímajú o stav slovenského zdravotníctva a ospravedlnila sa za technické a estetické nedostatky zdravotníckych zariadení. Informovala tiež, že chce prezentovať knihu, z ktorej bude vyplývať, čo všetko sa spravilo pre slovenských pacientov.

Šéfka rezortu uviedla, že chce pravidelne pokračovať v stretnutiach s vedením nemocníc, na ktoré spolu s riaditeľmi budú pozývaní aj študenti, ktorí budú môcť predkladať svoje podnety.

„Ak by sa zistilo, že pacient sa nachádza v prostredí, ktoré je nebezpečné, tak Úrad verejného zdravotníctva nariadi zatvorenie takého oddelenia,“ konštatovala Kalavská.

Odstránia aj najmenšie nedostatky

„Nesmieme dovoliť, aby niektoré nedostatky, skôr estetického alebo technického, drobného charakteru, zatienili to enormné množstvo práce a obrovské investície do zdravotníctva,“ povedal na brífingu premiér Peter Pellegrini.

Podľa neho sú niektoré ťažkosti v nemocniciach spôsobené veľkými konštrukčnými problémami a mnohé nedostatky sa už v súčasnosti odstránili.

“Niekde problém pretrváva, ale bude si vyžadovať väčšiu rekonštrukciu,“ zhodnotil. Zástupcovia nemocníc podľa Pellegriniho garantovali, že urobia všetko pre to, aby odstránili aj najmenšie nedostatky v nemocniciach.

Nevyhovujúci stav budov

Problémy vo svojej nemocnici zhodnotila aj riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Renáta Vandriaková. Informovala, že v UNB identifikovali problémy týkajúce sa technického vybavenia priestorov nemocnice a od roku 2017 postupne problémy odstraňujú.

Už podľa nej v nemocnici nie sú také priestory, kde by bol pacient a kde by boli plesne. Ako ďalej uviedla, to, čo na fotke v Knihe plesní mohlo vyzerať ako pleseň, môže byť aj vplyv vlhkosti.

„Najväčší problém, ktorý nemocnice v rámci Bratislavy majú, je nevyhovujúci stav budov. Tie budovy sú niekoľko desiatok rokov staré a niekoľko rokov do nich nebolo investované. Investované bolo len do prístrojového vybavenia,“ dodala.

Viac k témam: minister zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, nemocnica
Zdroj: Webnoviny.sk – Fotografie z Knihy plesní nie sú z priestorov, kde sa liečia pacienti, tvrdia riaditelia nemocníc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *