Home / POLITIKA / KISKA velebil seba, Gottwalda, Baššár al-Asada, Erdogana, Duarteho, Noriegu, Putina i Porošenka a dokonca aj Tisa.

KISKA velebil seba, Gottwalda, Baššár al-Asada, Erdogana, Duarteho, Noriegu, Putina i Porošenka a dokonca aj Tisa.

Nie, nečítate blud. Naša hlava štátu predvčerom odpovedala na improvizovanej tlačovej besede na otázku novinárov, čo by odporučil budúcej prezidentke Čaputovej. Slovenský prezident Andrej Kiska stojac vedľa jeho nástupkyne odpovedal: „Každý prezident je osobnosťou sám o sebe! „a po dlhšej odmlke dodal:“ Ťažko dávať nejaké rady“….Jeho hovorca mu tieto vety určite nenapísal, túto „ohromujúcu“ myšlienku dostal zo seba náš súčasný najvyšší ústavný činiteľ – „naša osobnosť“ . Náš rodák z Popradu buď nevie, čo hovorí, alebo nevie, čo znamená slovo osobnosť!!! A s určitosťou v čase výroku nevedel, čo znamená z pohľadu sociológie či psychológie.

Žiaľ, hovorový termín osobnosť začala dehonestovať u nás televízia Markíza ešte pod vedením Pavla Ruska. Relácia Televízna osobnosť Markízy urobila z elévov po dvoch – troch rokov osobnosti. A práve táto relácia začala kriviť spomínaný termín. A keďže inovatívne slová, názvy a termíny sú v spoločnosti veľmi nákazlivé, osobnosťou sa odvtedy už stávajú všetci, ktorí sa objavia 10-15 krát na televíznej obrazovke, alebo v denníkoch bulváru a to aj preto, že napríklad dobre vyzerajú, niečo delikátne i keď je to hlúposť povedia, či niečo spôsobia. A možno je aj „televízna hviezda“ Mikuláš Černák podľa nášho prezidenta osobnosťou. V mafii sa titul prezident neudeľuje (boss má aj výkonné právomoci ako prezident v našej parlamentnej demokracii), ale šéf mafie – teda boss je aj jeho funkčne rovnocenným partnerom, čo sa rovná synonymu funkcie prezidenta v podsvetí. Ak by i Stalin (23 mil. obetí), Hitler (17 mil.), Mao Ce-Tung (49-78 mil.), Pol Pot (1,7 mil.) mali titul prezident, tak by podľa Kisku boli osobnosti! Nuž, aké to lákavé otitulovanie od človeka, ktorý sa svojím vlastným výrokom sám stanovil osobnosťou a vyniesol sa do výšin! Nuž, máme to veľmi „skromného“ prezidenta.

A tak teda spresnime výrok našej hlavy štátu. Podľa neho boli alebo sú osobnosťami aj diktátorskí prezidenti Gottwald, Duarte, Noriega, Erdogan i Kiskov priateľ Porošenko, ale aj ním nenávidený Putin a dokonca aj podľa súdu vojnový zločinec Tiso. Koľkých ďalších prezidentov (podľa Kisku osobnosti) pozatvárali po skončení funkčného obdobia za korupciu, daňové podvody, vyvražďovanie, genocídu a ďalšie závažné trestné činy, spomeniem aspoň Miloševiča.

Koho teda môžeme nazvať v civilnom živote osobnosťou? Ten, kto niečo výnimočné dokázal a potvrdzuje to mnoho rokov! To znamená, že je výnimočným človekom v kladnom slova zmysle. Povedzme si koľko markizackých TOM-ov a dnes už len OTO-v sa vyrovná skutočným osobnostiam obrazovky a mikrofónu Karolovi Polákovi či Gabovi Zelenayovi.

Osobnosťou môžeme nazvať človeka, ktorý vo svojom obore dosahuje veľmi dlho špičkové výkony a prevratné veci (genocídu, vyvražďovanie a milióny obetí a politických väzňov za toto nepovažujeme). Máme plno osobností medzi lekármi, vedcami, hercami, spevákmi a ďalšími, ktorým právom patrí titul osobnosť, ale určite nie všetkým prezidentom a ani nášmu samému chválenkárskemu prezidentovi, ktorý sa sám spomínaným výrokom otituloval. To nech nechá v jeho prípade na ľudí a historikov. Ak by tou osobnosťou bol, určite by také niečo hlúpučké zo seba nevypudil. Ale keďže ide, podľa Sarkoziho vzoru, do straníckej politiky, tak si predsa musí vyhriať polievočku, aby si tí, ktorí ešte neveria, že Kiska je „osobnosť“, uvedomili, s kým majú na volebných lístkoch koketovať. Je mi naozaj ľúto nášho snaživého Andrejka. Ak by sa lepšie v „Učňovskom stredisku politikov Pionierskeho paláca“ vyučil, rozprával by ako politik a nie ako kofa na trhu. Možno nebude mať po absolvovaní päťročnej učňovky“ vo výučnom liste 15. júna napísané, že nevie šiť rukávy a teda nepúšťať ho k sakám, ako to mal Vasil Biľak, ale určite bude mať zakázané o sebe chválenkársky nepriamo hovoriť, že je osobnosť a filozofovať o tom do medií! To musí najskôr dokázať a nie sa tým chváliť!

Ani jeden redaktor z televíznych spravodajstiev si toto prezidentské faux pas nevšimol. Prečo asi? Ak by to bol Fico, Danko, či Bugár, rozoberali by to zo všetkých strán!

Pavel Jacz

P.S. Aj včerajšie vyjadrenie hovorcu prezidenta Krpelana k pokute za financovanie kampane vo výške troch platov, že Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií ochudobní rodiny, ktorým venuje Kiska každý mesiac svoj prezidentský plat, je také veľmi „osobnostné“. Veď tá naozajstná osobnosť by nie tri prezidentské platy, ale sumu rovnajúcu sa trom platom vytiahla z bohatého vrecka a zaplatila!

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *