Home / SVET / Video: Palestínčania si protestami pripomenuli masové vysídlenie pri vzniku Izraela

Video: Palestínčania si protestami pripomenuli masové vysídlenie pri vzniku Izraela

GAZA 15. marca (WebNoviny.sk) – Palestínčania si v stredu protestmi na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy pripomenuli 71. výročie od masového vysídlenia počas vojny z roku 1948, ktorá súvisela so vznikom Izraela.

K hraniciam Pásma Gazy s Izraelom prúdili tisíce ľudí. Militantné hnutie Hamas, ktoré kontroluje Pásmo Gazy, pre čo najväčšie zabezpečenie účasti vyhlásilo generálny štrajk, zatvorilo školy a verejné inštitúcie. Počas posledného roka organizuje Hamas každý piatok protesty pri múre, ktorý delí Pásmo Gazy od Izraela a na ktorých požaduje ukončenie izraelsko-egyptskej blokády.

Zranenia počas demonštrácií

Pri minuloročnej demonštrácii zahynulo 60 Palestínčanov. V rovnakom čase otvorili Spojené štáty svoje nové veľvyslanectvo v spornom Jeruzaleme. K tohtoročnej demonštrácii dochádza dva týždne od vyhlásenia prímeria, ktoré zastavilo posledné boje medzi Palestínčanmi a Izraelom.

Z Gazy hlásili 60 zranených demonštrantov, z toho 16 po izraelskej ostrej streľbe a 14 po streľbe gumovými projektilmi. Medzi zranenými sú aj dvaja zdravotníci. Demonštranti podľa izraelskej armády hádzali na ich jednotky kamene a výbušniny.

Palestínčania hovoria o udalostiach pred 71 rokmi ako o „nakbe“ alebo „katastrofe“. Stovky tisíc Palestínčanov vtedy utiekli alebo boli vyhnaní z domovov počas vojny pri vzniku Izraela.

Päť miliónov palestínskych utečencov

Predpokladá sa, že v oblasti Blízkeho východu žije päť miliónov palestínskych utečencov. Ich osud je jednou z hlavných príčin sporu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Izrael odmieta požiadavky na ich masový návrat do stratených domovov. Podľa neho by to ohrozilo charakter židovského štátu.

V meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu pochodovali stovky ľudí od hrobu bývalého palestínskeho lídra Jásira Arafata. Mierili na zhromaždenie do centra mesta s požiadavkou získať naspäť svoje majetky, ktoré teraz patria Izraelu.

Viac k témam: Pásmo Gazy
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Palestínčania si protestami pripomenuli masové vysídlenie pri vzniku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *