Home / SLOVENSKO / Spoločná bojová skupina krajín V4 je pripravená na nasadenie, Slovensko prispelo stovkami vojakov

Spoločná bojová skupina krajín V4 je pripravená na nasadenie, Slovensko prispelo stovkami vojakov

TATRANSKÁ LOMNICA 15. mája (WebNoviny.sk) – Stav spoločnej bojovej skupiny Európskej únie krajín Višegrádskej štvorky (V4 EU Battlegroups) bol jednou z hlavných tém stredajšieho rokovania náčelníkov generálnych štábov krajín V4 v Tatranskej Lomnici. Skupina bude v pohotovosti na nasadenie od 1. júla do konca tohto roka.

Úlohy medzinárodného manažmentu

„Celá bojová skupina má dohromady 3 800 vojakov, ktorí sú z jednotlivých krajín V4 a aj Chorvátska,“ pripomenul stav skupiny náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Daniel Zmeko. Pripravená bude na plnenie úloh medzinárodného krízového manažmentu vo vzdialenosti do šesťtisíc kilometrov od Bruselu.

Slovensko bude mať v skupine V4 EU BG nasadených 229 vojakov. „Prispievame jednou dopravnou rotou, multifunkčnou čatou radiačnej, chemickej a biologickej obrany, ďalej čatou na likvidáciu nevybuchnutej munície, výbušnín a nástrah, tímom riadenia presunov skupinou vojenskej polície a samozrejme, dôstojníkmi do jednotlivých úrovní velenia,“ konkretizoval Zmeko.

Náčelníci z Česka, Poľska a Maďarska prišli do Tatranskej Lomnice na pozvanie slovenského náčelníka v rámci ukončenia slovenského predsedníctva vo V4 a pri príležitosti pravidelnej konferencie. Vo štvrtok sa k nim pripojí aj náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády.

Logistika a zdravotnícka podpora

Slovenské predsedníctvo sa po roku končí 30. júna. Česká republika pripravila v rámci svojho predsedníctva návrh ďalšieho konceptu rozvoja bojových skupín EÚ z krajín V4, najmä na zefektívnenie prípravy, informoval o tom dnes prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Jaromír Zůna. „Toto zoskupenie má svoju hodnotu a je skutočne príspevkom pre schopnosť Európskej únie riešiť krízy,“ dodal.

Armáda Českej republiky sa podľa Zůnu práve v rámci V4 BG sústreďuje dlhodobo na oblasť logistiky a zdravotníckej podpory, kde zastáva úlohu vedúcej krajiny.

„Armáda Českej republiky bude prispievať predovšetkým logistickými zdravotníckymi jednotkami a tiež personálom do štábu bojového zoskupenia EÚ,“ uviedol s tým, že cieľom Česka je ďalej rozvíjať spoločný výcvikový program, spoločné stratégie obrannej spolupráce krajín V4, ale aj prípravu vízie či konceptu ďalšieho rozvoja skupiny do budúcna.

Viac k témam: slovenskí vojaci, V4 Vyšehradská štvorka
Zdroj: Webnoviny.sk – Spoločná bojová skupina krajín V4 je pripravená na nasadenie, Slovensko prispelo stovkami vojakov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *