Home / EKONOMIKA / Na zrušenie starých exekúcií doplatia podľa inkasných spoločností najmä slušní daňoví poplatníci

Na zrušenie starých exekúcií doplatia podľa inkasných spoločností najmä slušní daňoví poplatníci

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) – Ochrana dlžníkov začína výrazne prevyšovať ochranu veriteľa. Doplatia na to daňoví poplatníci a slušní, platiaci dlžníci.

Na náklady sa poskladáme

Uvádza to v stanovisku Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS) v reakcii na návrh Ministerstva spravodlivosti SR o zastavení starších exekučných spisov, ktorý poslanci Národnej rady SR posunuli v pondelok do druhého čítania.

Podľa asociácie sa na odhadované náklady, ktoré prevyšujú čiastku 40 miliónov eur, poskladajú občania. Návrh zákona ostro kritizuje aj Slovenská komora exekútorov. Podľa rezortu môžu veritelia svoje dlhy vymáhať aj naďalej, ale prostredníctvom nového systému a nových podaní.

Zákon sa dotkne exekučných spisov starších ako päť rokov, pričom podľa dostupných údajov ide o približne milión z nich. Asociácia pripomína, že nie je potrebné prijímať novú legislatívu, ale iba rozhodnúť o takzvanej amnestii, ktorú by vyhlásili štátne inštitúcie, ako napríklad Sociálna poisťovňa, tak ako v minulosti.

Nejde o nevymožiteľné pohľadávky

Podľa asociácie sú exekúcie vymožiteľné aj po piatich rokoch. „Ministerstvo spravodlivosti SR sa snaží verejnosti vsugerovať, že viesť exekúciu dlhšie ako päť rokov je neefektívne. Analýza Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS) hovorí, že nejde o nevymožiteľné pohľadávky. Členovia ASINS evidujú stovky prípadov, keď dlžníci uhradia svoj dlh po viac ako piatich rokoch (každá piata exekúcia je vymožená až po piatich rokoch). Dôležitá je komunikácia pri vymáhaní a podpora spoločnosti, ktorá nepoctivosť neodmeňuje a nemotivuje. Pri splatení pohľadávky po dlhšom čase ide najmä o prípady, keď sa dlžníci po čase sa musia niekde zamestnať oficiálne a po nástupe do zamestnania exekútor pohľadávku od dlžníka vymôže,“ uvádza stanovisko ASINS. Asociácia dodáva, že návrh odmení aj exekútorov.

„Navrhovaná úprava ‚exekučnej amnestie‘ tiež odmeňuje aj neschopných exekútorov, ktorí päť rokov nevyvíjali dostatočnú činnosť k vymoženiu pohľadávky, a teraz im má veriteľ za ich nečinnosť uhradiť odmenu,“ doplnili.

Demotivujúci návrh zákona

Prezident asociácie Martin Musil považuje návrh zákona v súčasnej podobe za demotivujúci pre tých ľudí, ktorí poctivo platia dane či svoje dlžoby. „Benevolentné nastavenie oddlžení a plošné zastavenie exekúcii je gólom do vlastnej bránky. Štát namiesto toho, aby podporoval platcov daní a motivoval neplatičov rozmýšľať o úhrade dlhu, plošne likviduje svoje potenciálne oprávnené príjmy a podporuje budúce škodlivé rozmýšľanie dlžníkov,“ povedal Musil.

„Už dnes naši členovia dostávajú desiatky e-mailov na tému, ja platiť nemusím, počkám na amnestiu, alebo sa nechám oddlžiť. Pritom väčšina našich dlžníkov má pravidelný príjem, vzali si pôžičky a nesplácali vedome. Nejde teda o žiadnych náhodných ručiteľov,“ dodal.

Agentúra SITA v tejto súvislosti oslovila aj Ministerstvo spravodlivosti SR.

Viac k témam: ASINS Asociácia slovenských inkasných spoločností, Ministerstvo spravodlivosti SR, slovenská komora exekútorov
Zdroj: Webnoviny.sk – Na zrušenie starých exekúcií doplatia podľa inkasných spoločností najmä slušní daňoví poplatníci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *