Home / SLOVENSKO / Základné práva a slobody boli na Slovensku porušené vyše stokrát, konštatuje ombudsmanka

Základné práva a slobody boli na Slovensku porušené vyše stokrát, konštatuje ombudsmanka

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Za minulý rok skonštatovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová 178 porušení základných práv a slobôd v 101 podnetoch.

Problematická je podľa nej ochrana práv detí, seniorov a ďalších zraniteľných skupín, napríklad marginalizovaných komunít alebo LGBTI ľudí.

Dlhodobo kritickou oblasťou je však aj súdnictvo. Právo na prerokovanie vecí bez zbytočných prieťahov bolo opakovane najčastejšie porušovaným právom.

Viacero kľúčových tém

„Minulý rok som sa venovala viacerým kľúčovým témam, ktoré kancelária rieši dlhodobo, či už je to prístup k vzdelávaniu a vymanenie sa z generačnej chudoby, ochrana práv detí, policajné postupy ako aj umiestňovanie zadržaných ľudí do nedôstojných vyhradených priestorov. Zároveň som podala dva návrhy na Ústavný súd SR a po prvýkrát v histórii úradu som vstúpila do konania pred Európskym súdom pre ľudské práva. Otvorila som aj témy týkajúce sa ženských reprodukčných práv, či už ide o šitie po pôrode alebo nezákonné sterilizácie, ktoré na Slovensku stále nie sú vyriešené,“ zhodnotila svoju činnosť verejná ochrankyňa práv tento týždeň pred členmi Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Jeho členom predložila aj svoje odporúčanie zaoberať sa požiadavkami rodičov detí, ktoré umreli zavinením lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vyše dvetisíc podaní

Problematiku otvorila, aby členov výboru upozornila na jej závažnosť a aby sledovali, či budú požiadavky premietnuté do zmeny legislatívy či iných opatrení v praxi. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

V roku 2018 pracovala Kancelária s 2 282 podaniami, z ktorých iba 20 percent bolo mimo jej pôsobnosti.

Z konštatovaných porušení, okrem 138 porušení základných práv a slobôd garantovaných Ústavou Slovenskej republiky, verejná ochrankyňa práv konštatovala 40 porušení ustanovení medzinárodných dohovorov.

Exekúcie hrozia aj deťom

Ako ďalej ombudsmanka informovala členov výboru, v jednom z návrhov podaných na ústavný súd žiadala o posúdenie súladu zákona o komunálnom odpade s ústavou. Naša legislatíva totiž dovoľuje, aby sa v prípade nedoplatkov stali dlžníkmi aj deti a hrozí im preto exekúcia.

Ústavný súd síce odmietol ombudsmankin návrh, ale zhodol sa s ňou, že dieťaťu by nemala hroziť exekúcia. Verejná ochrankyňa práv preto požiadala ministerstvo financií o metodické usmernenie k zákonu, aby nedochádzalo k jeho nesprávnemu výkladu. Zatiaľ sa rezort nevyjadril, či návrh opatrenia prijme a uvedie do praxe.

Osobná asistencia a kúpa auta

V druhom podaní ombudsmanka upozornila na obmedzujúce podmienky získania príspevkov na osobnú asistenciu alebo motorové vozidlo. V súčasnosti možno podľa zákona poskytnúť príspevok na osobnú asistenciu najskôr od šiesteho roku veku do dovŕšenia 65. roku veku.

Podobne je to aj pri žiadosti o príspevok na kúpu auta. Dolná veková hranica síce v tomto prípade neexistuje, horná je však rovnako stanovená na 65 rokov. Ústavný súd návrh ombudsmanky prijal na ďalšie konanie a bude sa ním ďalej zaoberať.

Moldava stále problémom

V prípade razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013, ktorý skončil na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), verejná ochrankyňa práv súdu v Štrasburgu poskytla svoje stanovisko ako tretia strana.

Spolu so zástupcami neustále sledujú vývoj prípadu aj v rámci konaní na Slovensku. Zúčastňujú sa aj na súdnych pojednávaniach, na ktorých sa z pôvodne poškodených, ktorí počas razie utrpeli zranenia spôsobené policajtmi, stali obvinení z krivej výpovede.

Nedostatočná ochrana detí

Z výročnej správy o situácii v oblasti ľudských práv na Slovensku za minulý rok tiež vyplýva, že z mnoho podnetov, s ktorými sa ľudia obracajú na verejnú ochrankyňu práv, sa týka problémov s nedostatočnou činnosťou úradov práce sociálnych vecí a rodiny v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí v prípadoch, keď doplácajú na konflikt rodičov.

Ombudsmanka sa v rámci ochrany práv detí angažuje okrem preskúmavania podnetov aj inak. Zúčastňuje sa na diskusiách za okrúhlym stolom k problematike ochrany detských obetí násilia, ktoré organizuje občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze pod záštitou ombudsmanky.

Špeciálne výsluchové miestnosti

Cieľom je nájsť riešenia, ako zabezpečiť zvýšenú ochranu týmto obetiam a komunikovať o nich priamo s kompetentnými orgánmi na stretnutiach. Najdôležitejším krokom je vybudovanie špeciálnych výsluchových miestností pre tieto deti. Policajné prezídium však stále nedefinovalo presný dátum ich vybudovaní.

Právnici kancelárie v roku 2018 pracovali na dvoch prieskumoch, ktorých závery budú čoskoro známe. Jeden z prieskumov bol zameraný na systém kontroly zariadení pre seniorov a druhý mal za cieľ zmapovať systém adopcií na Slovensku. Výročnú správu o situácii v oblasti ľudských práv na Slovensku za rok 2018 ombudsmanka predstaví 20. mája aj priamo v pléne parlamentu.

Viac k témam: NR SR, ombudsman, Verejný ochranca práv
Zdroj: Webnoviny.sk – Základné práva a slobody boli na Slovensku porušené vyše stokrát, konštatuje ombudsmanka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *