Home / SLOVENSKO / Znepokojení rodičia žiadajú ochranu klímy aj zastavenie odlesňovania, v Bratislave chystajú pochod

Znepokojení rodičia žiadajú ochranu klímy aj zastavenie odlesňovania, v Bratislave chystajú pochod

BRATISLAVA 11. mája (WebNoviny.sk) – Znepokojení rodičia budú symbolicky na Deň matiek pochodovať v Bratislave za ochranu klímy. Ako agentúru SITA informovala jedna z organizátoriek pochodu Lucia Szabová z Iniciatívy znepokojených matiek, v nedeľu 12. mája budú od vlády žiadať okamžité kroky pre zníženie emisií skleníkových plynov.

„Naše požiadavky zahŕňajú prijatie klimatického stavu núdze a vypracovanie ambiciózneho akčného plánu prechodu na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku. Požadujeme okamžitý odpis zásob uhlia a urýchlené zastavenie odlesňovania. Existuje množstvo opatrení, ktoré môžeme robiť, aby sme zmiernili katastrofálne následky klimatickej zmeny, ktoré zasiahnu naše deti,” podotkla ďalšia organizátorka Sandra Štasselová.

Klimatický pochod rodičov sa začne o 15:00 na bratislavskom Námestí SNP, následne budú protestujúci pochodovať centrom mesta. K problematiky sa na pochode vyjadria predstavitelia iniciatív na ochranu klímy, deti či študenti.

Alarmujúci stav našej planéty

Verejné akcie venované problematike zmeny klímy na ministerstve životného prostredia vnímajú pozitívne. „Čím viac ľudí na Slovensku prestane zmenu klímy podceňovať, či v krajnom prípade popierať, o to ľahšie sa podarí presadiť nevyhnutné kroky, nevyhnutné investície, nevyhnutné zmeny či v energetike, hospodárstve, doprave. A práve verejné akcie, či už pochod rodičov, alebo nedávny štrajk študentov upozorňujú na problém verejnosť a majú tak obrovský význam,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Iniciatíva znepokojených matiek však konštatuje, že ich hlas nie je dostatočne vypočutý. „Tisíce vedcov po celom svete hovoria o alarmujúcom stave našej planéty a vyzývajú kompetentných, aby uskutočnili opatrenia na zastavenie katastrofických scenárov oteplenia Zeme a vyhynutia miliónov druhov. Myslíme si, že Slovensko ani zďaleka nerobí dostatok v boji proti klimatickej zmene a musí sa zodpovedne pridať k snahe o udržanie globálneho oteplenia o 1,5 stupňa Celzia,“ konštatovala Szabová.

Iniciatíva znepokojených matiek vznikla ako podpora študentských štrajkov za ochranu klímy a je súčasťou viacerých pochodov v európskych mestách pod hlavičkou Mothers Rise Up! (Matky povstaňte!).

„Už sa dlhšie nemôžeme pozerať na to, ako vedci bijú na poplach a naša vláda nič nerobí. Ide predsa o budúcnosť a prežitie. Snažíme sa deti kŕmiť zdravými potravinami, kúpiť bezpečnú prilbu na bicykel, nájsť dobrú škôlku, byť starostlivými a milujúcimi rodičmi. A pritom im zrejme zanecháme planétu s najvyššou koncentráciou oxidu uhličitého za milióny rokov, ktorá navyše čelí kolosálnej strate biodiverzity,” dodala Štasselová.

Potreba systémových zmien

Za budúcnosť klímy žiaci a študenti v Bratislave protestovali 26. apríla. Protest bol súčasťou takzvaného Akčného dňa 2019, ktorý vznikol ako spoločná iniciatíva viacerých hnutí a organizácií mladých ľudí zaoberajúcich sa environmentálnymi problémami.

Ako vtedy uviedli organizátori protestu, hlavným cieľom bolo upozorniť na potrebu systémových zmien v oblasti klímy a poukázať na fakt, že v mene záchrany planéty sa ľudia organizujú po celom svete, pričom ich cieľom je, aby zodpovední ľudia pri moci začali okamžite konať v súvislosti s nutnosťou zmierniť dopady už teraz nastávajúceho environmentálneho kolapsu. Slovensko by preto podľa organizátorov nemalo byť výnimkou a malo by brať tému zmeny klímy dostatočne vážne.

Iniciatíva znepokojených matiek nadviazala spoluprácu aj s iniciatívou Nestrácajme čas. Tá koncom uplynulého roka zverejnila výzvu vláde SR, médiám a verejnosti ku klimatickej kríze. Iniciatíva v nej upozorňuje na varovanie OSN, podľa ktorého máme len dvanásť rokov na transformáciu spoločnosti a odklon od fosílnych palív, aby sme globálne otepľovanie udržali na hranici 1,5 stupňa Celzia, inak nezabránime najhorším následkom. Výzvu na stránke nestracajmecas.sk podpísalo viac ako 4 800 ľudí.

Viac k témam: klimatické zmeny, Ministerstvo životného prostredia SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Znepokojení rodičia žiadajú ochranu klímy aj zastavenie odlesňovania, v Bratislave chystajú pochod © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

OZ Mier Ukrajine odštartovalo zbierku pre nákup munície, Slovensko sa pripojilo k českej iniciatíve aj bez vlády

Občianske zduženie chce ukázať, že o pomoci Ukrajine nerozhoduje len vláda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *