Home / POLITIKA / Foto: Na Bradle sa Štefánikovi poklonili tisícky ľudí. Príhovory predniesli Kiska, Danko aj Pellegrini

Foto: Na Bradle sa Štefánikovi poklonili tisícky ľudí. Príhovory predniesli Kiska, Danko aj Pellegrini

BREZOVÁ POD BRADLOM 4. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská republika má podľa prezidenta Andreja Kisku obrovské šťastie, že sa môže oprieť o odkaz Milana Rastislava Štefánika.

Odkaz milovať svoju vlasť, vedieť pre ušľachtilé ciele a prospech svojho národa získať spojencov, ale aj myslieť a konať pre dobro vlasti, ale aj pre celé ľudstvo.

Prezident Kiska to povedal na celonárodnej spomienkovej slávnosti, ktorá sa za účasti najvyšších ústavných činiteľov a tisícok ľudí konala na Bradle pri príležitosti 100. výročia od Štefánikovej tragickej smrti. Podotkol tiež, že Štefánik mal okrem mnohých schopností v sebe aj oheň a vášeň, nezlomnú vôľu a nepoznal slová „nedá sa“.

Danko označil generála za syna národa

Spomienkovú slávnosť na Bradle otvoril prelet stíhacích a dopravných lietadiel zo Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska, teda krajín, ktoré sú spojené so životom Štefánika.

Vence na mohyle, kde je pochovaný Milan Rastislav Štefánik, položili prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády Peter Pellegrini, členovia vlády, predstavitelia okolitých samospráv a ďalší účastníci spomienky.

Andrej Danko generála Štefánika označil za veľkého syna slovenského národa, ktorý svojim životom a dielom položil základy modernej štátnosti.

Jeho činy sú inšpirujúce aj pre súčasné generácie Slovákov. Štefánikov odkaz si berme k srdcu pri každodennej práci. Milan Rastislav oslovuje každého pre svoju lásku k vlasti, ktorú dokázal naplniť veľkými činmi,“ dodal predseda parlamentu.

Pellegrini vyzdvihol jeho vôľu

Aj keď rečníci na Bradle nešetrili superlatívmi v súvislosti s politikom, diplomatom, vedcom a vojakom Štefánikom, premiér Peter Pellegrini povedal, že aj keď je nesporne súčasťou panteónu našich najväčších osobností, nebol žiadny nadčlovek.

Aj on podľa neho celý život zápasil v súbojoch, ktoré vychádzali z ľudskej nedokonalosti a potýkal sa aj s neúspechmi.

Najdôležitejšie na týchto zápasoch bolo, že ich nikdy nevzdal. Po každom páde sa znova a znova postavil a neúnavne bojoval ďalej. Jeho vôľa zvíťazila nad slabosťami,“ povedal Pellegrini.

Okolnosti havárie sú stále neobjasnené

Súčasťou celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia od tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika bolo okrem oficiálnej časti na Bradle aj množstvo ďalších podujatí v Brezovej pod Bradlom a susedných obciach Košariská a Priepasné.

Štefánikovi sa 4. mája 1919 stal osudným návrat do rodnej vlasti. V tento deň nastúpil na letisku v Taliansku do lietadla Caproni 450. Cieľom cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo a náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Všetci v lietadle boli na mieste mŕtvi.

Okolnosti havárie talianskeho bombardovacieho lietadla Caproni 450, v ktorom zahynul generál Štefánik a traja členovia posádky, zostali dodnes neobjasnené. Milan Rastislav Štefánik je pochovaný v mohyle na Bradle nad svojou rodnou obcou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Celonárodná spomienková slávnosť pri príležitosti 100. výročia smrti Milana Rastislava Štefánika

Viac k témam: výročie
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Na Bradle sa Štefánikovi poklonili tisícky ľudí. Príhovory predniesli Kiska, Danko aj Pellegrini © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *