Home / SVET / Tanker v Červenom mori vyslal núdzové volanie, zlyhali mu motory a nad loďou stratili kontrolu

Tanker v Červenom mori vyslal núdzové volanie, zlyhali mu motory a nad loďou stratili kontrolu

DUBAJ 2. mája (WebNoviny.sk) – Saudská Arábia vo štvrtok oznámila, že reaguje na núdzové volanie iránskeho tankera s palivovým olejom pri pobreží mesta Džidda v Červenom mori. Štátne médiá informovali, že úrady zaznamenali z lode Happiness I volanie o „zlyhaní motora a strate kontroly„.

Na palube je 26-členná posádka

Plavidlo sa podľa nich nachádza zhruba 70 kilometrov južne od Džiddy a na jeho palube je 26-členná posádka, ktorú tvorí 24 Iráncov a dvaja Bangladéšania. Irán zatiaľ o incidente neinformoval.

Podľa saudskoarabských úradov sa na operácii podieľa viacero vládnych agentúr vrátane tých, ktoré majú na starosti ochranu životného prostredia. Či sa z tankera vylial palivový olej, neuviedli.

Z tankera možno uniká olej

Podľa webstránky TankerTrackers.com, ktorej analytici monitorujú predaj s ropou na mori, prevážal Happiness I najmenej 1,1 milióna barelov palivového oleja. Tanker sa plavil spolu s menšou sesterskou loďou Sabiti.

V utorok vypol motory a potom sa k nemu Sabiti priblížila, aby z neho mohla uniknúť posádka, uviedla webstránka s tým, že sa k nim zrejme dostali dva saudskoarabské remorkéry. Je možné, že z Happiness I uniká olej, dodala TankerTrackers.

Vlani v januári sa Iránu potopil tanker Sanchi, ktorý sa vo Východočínskom mori zrazil s hongkonskou nákladnou loďou CF Crystal. Sanchi smeroval do Južnej Kórey, pričom prevážal takmer milión barelov ultraľahkej ropy. Tanker po kolízii začal horieť a neskôr sa potopil. Nešťastie neprežilo 32 členov posádky.

Viac k témam: olej, tanker
Zdroj: Webnoviny.sk – Tanker v Červenom mori vyslal núdzové volanie, zlyhali mu motory a nad loďou stratili kontrolu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinské námorné drony dopravia tonu výbušnín na tisíc kilometrov, môžu udrieť takmer kdekoľvek v Čiernom mori

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými vlastnosťami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *