Home / SLOVENSKO / Je odvážne tvrdiť, že žaloba na rozpustenie Kotlebovej strany bola nedostatočná, tvrdí politológ

Je odvážne tvrdiť, že žaloba na rozpustenie Kotlebovej strany bola nedostatočná, tvrdí politológ

BRATISLAVA 30. apríla (WebNoviny.sk) – Je odvážne tvrdiť, že samotná žaloba na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) bola nedostatočná, tvrdí politológ z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Ján Ruman.

„Súd jasne konkretizoval svoje dôvody, prečo rozhodol o nerozpustení ĽSNS a žalobu Generálneho prokurátora SR zamietol, keďže žalobca neuniesol dôkazné bremeno,“ vysvetľuje Ruman.

Sofistikovane naformulovaný program

Odročenie súdneho pojednávania Najvyššieho súdu SR vo veci rozpustenia tejto politickej strany tak podľa politológa trochu napovedalo, že šance na zotrvanie tohto subjektu na politickej scéne sú vysoké.

„Strana Kotleba – ĽSNS sa poučila z konkrétnej historickej skúsenosti, ktorou bolo rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – Národná strana v roku 2006. Svoj oficiálny program má táto strana naformulovaný z politického hľadiska profesionálne a z ideologického hľadiska veľmi sofistikovane, pričom jeho samotná kritika nastavených zákonov nemá protiústavný charakter,“ zdôvodňuje Ruman.

Je preto podľa neho možné povedať, že formálne je strana v súlade s právnym poriadkom SR, jej pravá ideologická podstata je ale ukrytá v neformálnych prejavoch jej politických reprezentantov a symbolizme. „Komplexne chápať túto stranu znamená vedieť správne čítať medzi riadkami. Aj z tejto perspektívy sa dalo očakávať, že Najvyšší súd SR vynesie taký rozsudok, ako vyniesol,“ dodáva politológ.

Kotlebovci ešte nedosiahli strop podpory

Strana Kotleba – ĽSNS môže preto podľa neho z tohto vyťažiť. „Víťazstvo v súdnom spore je de facto znovupotvrdením legitimity strany. Jej obraz sa po vynesení rozsudku Najvyššieho súdu SR do určitej miery očistí od pochybností spojených s ideologickými nánosmi poukazujúcimi na neofašizmus,“ vysvetľuje politológ.

Kotlebovci totiž ešte podľa neho nedosiahli svoj potenciálny strop voličskej podpory, ako aj svoj horizont pôsobnosti. „Pokus o zrušenie tohto politického subjektu skôr pripomína riešenie dôsledkov než príčin, pretože jeho zrušením by sa pre demokraciu predstavujúci problém neskončil,“ dodáva Ruman.

Politická strana Kotleba – ĽSNS bude pokračovať vo svojej činnosti. Rozhodol o tom v pondelok päťčlenný senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR, ktorý žalobu generálneho prokurátora SR zamietol. Prokuratúra žiadala rozpustiť stranu ešte v máji 2017, keď argumentovala jej politickým programom a cieľmi.

Viac k témam: Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Najvyšší súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Je odvážne tvrdiť, že žaloba na rozpustenie Kotlebovej strany bola nedostatočná, tvrdí politológ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na podvýživu umiera až 20 % pacientov s onkologickým ochorením

Na onkologické ochorenia dlhodobo zomiera mnoho Slovákov. Podľa údajov NCZI je rakovina druhou najčastejšou príčinou hospitalizácie pričom najčastejšie sa vyskytujú prípady rakoviny kože, kolorekta a prsníka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *