Home / SVET / Po útokoch na Srí Lanke odstúpil šéf rezortu obrany

Po útokoch na Srí Lanke odstúpil šéf rezortu obrany

KOLOMBO 25. apríla (WebNoviny.sk) – Šéf srílanského rezortu obrany Hemasiri Fernando rezignoval na svoj post.

Dôvodom je skutočnosť, že bezpečnostné sily krajiny nezabránili útokom islamistov, ktoré si v nedeľu vyžiadali vyše 350 obetí. Fernando bude vykonávať svoju funkciu, až kým sa zaňho nenájde náhrada, informovala vo štvrtok kancelária prezidenta Maithripalu Sirisenu.

Sirisena v utorok v televízii oznámil, že plánuje zmeny na pozíciách bezpečnostných šéfov. V stredu vyzval na rezignáciu šéfa rezortu obrany aj policajného prezidenta.

Predstavitelia vlády sa predtým priznali, že niektoré spravodajské zložky vedeli o plánovaných útokoch niekoľko týždňov vopred. Sirisena tvrdí, že ho napriek tomu o nich neinformovali a avizoval preto tvrdé postihy pre tých, čo tak nepovažovali za potrebné spraviť.

Srí Lankou na Veľkonočnú nedeľu otriasli simultánne útoky na kostoly a hotely. Na masakre sa podieľalo celkovo deväť útočníkov vrátanej jednej ženy. Všetci atentátnici boli srílanskí občania, mnohí s vysokoškolským vzdelaním a z dobre situovaných rodín.

Predstavitelia Srí Lanky z útokov vinia skupinu miestnych islamských extrémistov. Terčom nahnevaných ľudí sa medzičasom stali moslimskí prisťahovalci z Pakistanu a bezpečnostné sily sa ich teraz snažia chrániť.

Viac k témam: útok na Srí Lanke
Zdroj: Webnoviny.sk – Po útokoch na Srí Lanke odstúpil šéf rezortu obrany © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *