Home / SVET / Srí Lanka po útokoch zakázala používanie dronov, militanti nimi prepravujú výbušniny

Srí Lanka po útokoch zakázala používanie dronov, militanti nimi prepravujú výbušniny

KOLOMBO 25. apríla (WebNoviny.sk) – Srí Lanka vo štvrtok zakázala používanie dronov a bezpilotných strojov.

Stalo sa tak štyri dni po samovražedných bombových útokoch, ktoré pripravili v hlavnom meste Kolombo a ďalších mestách o život najmenej 350 ľudí a viac než 500 ich utrpelo zranenia. Bezpečnostné zložky tiež stále pátrajú po výbušninách a kontrolovane zneškodňujú podozrivé objekty.
<h2>Slúžia aj na prepravu granátov</h2>
Úrad civilného letectva oznámil, že drony zakázal „<em>z dôvodu bezpečnostnej situácie v krajine</em>“. Militanti ich totiž už aj v minulosti používali na prepravu výbušnín.

Členovia Islamského štátu v Iraku na nich napríklad prevážali granáty alebo jednoduché nálože a pre iracké bezpečnostné sily nebolo jednoduché ich zostreliť.
<h2>Hľadajú nastražené výbušniny</h2>
Srílanská polícia tiež pokračuje v pátraní po ďalších možných nastražených výbušninách. Podozrivý objekt odpálili napríklad v Pugode, asi 35 kilometrov východne od Kolomba.

Srí Lankou na Veľkonočnú nedeľu otriasli simultánne útoky na kostoly a hotely. Všetci atentátnici boli srílanskí občania, mnohí s vysokoškolským vzdelaním a z dobre situovaných rodín. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Viac k témam: drony, útok na Srí Lanke
Zdroj: Webnoviny.sk – Srí Lanka po útokoch zakázala používanie dronov, militanti nimi prepravujú výbušniny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *