Home / EKONOMIKA / Rodičia prvákov základných škôl by mohli príspevok na školské potreby dostávať automaticky

Rodičia prvákov základných škôl by mohli príspevok na školské potreby dostávať automaticky

BRATISLAVA 25. apríla (WebNoviny.sk) – Príspevok vo výške 100 eur na nákup školských potrieb pri nástupe dieťaťa prvého ročníka základnej školy majú rodičia dostávať v októbri. Má ísť totiž o jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa o 100 eur za mesiac, v ktorom dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy.
<h2>Prídavok dostanú automaticky</h2>
Septembrový zvýšený prídavok na dieťa príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatí rodičom prvákov v polovici októbra. Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý skupina poslancov národnej rady za stranu Smer-SD spolu s nezaradenou poslankyňou Alenou Bašistovou a poslankyňou za SNS Magdalénou Kuciaňovou predložili do parlamentu.

Prídavok na dieťa zvýšený o 100 eur majú rodičia prvákov základných škôl dostať prvý raz automaticky v októbri tohto roka, a to na približne 59-tisíc detí.

V tomto roku si novela zákona zo štátneho rozpočtu vyžiada 6,2 milióna eur, z toho 5,9 milióna eur má ísť na výplatu zvýšeného prídavku na dieťa a 300 tisíc eur sa má vynaložiť na nevyhnutnú úpravu informačných systémov.
<h2>Údaje budú čerpať z celkového registra</h2>
Na výplatu prídavkov na deti štát pritom vlani rodičom vynaložil 307 miliónov eur. Odhadované celkové výdavky na 100-eurové zvýšenie prídavku na dieťa pre rodičov prvákov tak predstavujú z tejto sumy necelé dve percentá.

Údaje o deťoch, ktoré nastúpili do prvého ročníka základnej školy na území Slovenska, majú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny čerpať z centrálneho registra žiakov, do ktorého je škola povinná zapísať údaje do konca septembra.

<em> „Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny následne v tomto registri overí splnenie podmienky nároku a prídavok vo zvýšenej sume vyplatí v októbri príslušného kalendárneho roka,“</em> uviedli predkladatelia.
<h2>Žiadna administratívna záťaž</h2>
Takýto postup je podľa nich najprijateľnejší vzhľadom na to, že pre rodičov nebude predstavovať žiadnu administratívnu záťaž, keďže prídavok vo zvýšenej sume sa rodičom vyplatí automaticky, bez uplatňovania a preukazovania nároku.

<em>“V prípadoch, kedy dieťa nastúpi do prvého ročníka základnej školy mimo územia Slovenskej republiky, bude potrebné predloženie potvrdenia o nástupe dieťaťa do školy zo strany oprávnenej osoby,“</em> upozornili.

Prídavok na dieťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. Prídavok sa vypláca mesačne, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku dieťaťa, ak dieťa spĺňa podmienku nezaopatrenosti. Prídavok na dieťa v súčasnosti dosahuje 24,34 eura mesačne.

Viac k témam: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, škola, školské potreby, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR
Zdroj: Webnoviny.sk – Rodičia prvákov základných škôl by mohli príspevok na školské potreby dostávať automaticky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *