Home / EKONOMIKA / Exekúcie staršie ako päť rokov sa zastavia, štát to bude stáť viac ako 40 miliónov eur

Exekúcie staršie ako päť rokov sa zastavia, štát to bude stáť viac ako 40 miliónov eur

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Exekučné konania, ktoré sú staršie ako päť rokov, budú zastavené zákonne. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia vlády SR, ktorá odobrila návrh šéfa rezortu spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd).

Opatrenie má urýchliť ukončenie exekučných konaní, pri ktorých sa reálne vymáhajú iba malé čiastky dlžnej sumy. Veritelia neprídu o svoje peniaze, pretože môžu požiadať o novú exekúciu dlžníka, ale prostredníctvom nového systému, ktorý bol zavedený za pôsobenia Lucie Žitňanskej na čele ministerstva.

Na Slovensku je viac ako 3,5 milióna exekúcií

Štát opatrením siahne iba na exekúcie, ktoré majú občania voči verejným inštitúciám, ako napríklad Sociálnej poisťovni a iným.

V súčasnosti exekúcie automaticky prechádzajú na Okresný súd v Banskej Bystrici. Na Slovensku je viac ako 3,5 milióna exekučných spisov, pričom nová legislatíva sa dotkne približne štvrtiny z nich.

Náklady podľa sprievodného dokumentu prevyšujú 40 miliónov eur, no definitívna suma nie je momentálne známa, pretože závisí od presného počtu zastavených exekúcií. Výdavky budú tiež predmetom rokovaní o budúcoročnom rozpočte.

Najvyššie náklady budú v roku 2020

Náklady sa najvyššie vyšplhajú v roku 2020, keď presiahnu 34 miliónov eur. Následne v roku 2021 to budú štyri milióny, v roku 2022 tri milióny a v roku 2024 jeden milión eur. Rezort pri výdavkoch argumentuje tým, že ide iba o urýchlenie procesu.

„Pre korektnosť je potrebné uviesť, že aj keď ten dopad pre rok 2020 vyzerá ako vysoký, v skutočnosti ide len o to, že tým, že sa zastavenie exekúcií urýchli, urýchli sa aj vynakladanie prostriedkov, ktoré by štát platil, ak by tento zákon nebol prijatý,“ uviedla na margo výdavkov ešte v priebehu apríla tohto roka hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

Zastavenie exekúcií avizovala ešte predchodkyňa súčasného ministra spravodlivosti Gála, Lucia Žitňanská. Pôvodne však nemali byť exekúcie iba zastavené, ale úplne zrušené.

Viac k témam: exekúcia, minister spravodlivosti SR, Ministerstvo spravodlivosti SR, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Exekúcie staršie ako päť rokov sa zastavia, štát to bude stáť viac ako 40 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *