Home / SLOVENSKO / Na Slovensku je nedostatok policajtov, pomôcť môžu podľa Sakovej aj vyššie platy či byty

Na Slovensku je nedostatok policajtov, pomôcť môžu podľa Sakovej aj vyššie platy či byty

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Posledných niekoľko rokov existuje problém s personálnou poddimenzovanosťou Policajného zboru. Skonštatovala to pre médiá ministerka vnútra Denisa Saková.

„Už v roku 2011 bolo systematizovaných 23 000 policajných tabuliek (miest, pozn. SITA) a ich obsadenosť bola iba 21 000 policajtov činných v Policajnom zbore,“ povedala s tým, že momentálne existuje približne 24 000 policajných miest, pričom obsadených je okolo 22 500.

Saková sa bavila aj s Pellegrinim

Podľa ministerky je namieste otázka, ako sa bude postupovať pri problematike policajných platov, pričom zdôraznila, že už na začiatku tohto roka sa zvýšili o 10 %.„Budúci rok taktiež vieme podľa vyššej kolektívnej zmluvy garantovať ďalší 10 % nárast miezd,“ povedala Saková.

Ministerka sa podľa vlastných slov na túto tému už bavila aj s predsedom vlády Petrom Pellegrinim. „Ako spraviť oveľa motivujúcejší spôsob odmeňovania pre nových policajtov, aby vstupovali do Policajného zboru,“ uviedla s tým, že v tejto súvislosti rokuje aj s rezortom obrany, aby sa pri zvyšovaní miezd v ozbrojených zložkách postupovalo jednotne.

„Aby sme sa nemuseli brániť tomu, že nám z jedného zboru prechádzajú ľudia do iného zboru,“ povedala s tým, že to nie je otázkou len platového ohodnotenia, ale „komplexu opatrení, ktoré musíme riešiť“.

Otázka bytovej politiky

Podľa Sakovej je napríklad v tejto súvislosti aktuálna aj otázka bytovej politiky. „Budeme sa ju snažiť riešiť oveľa efektívnejšie v nasledujúcom období,“ zdôraznila.

Novovymenovaný prezident Policajného zboru Milan Lučanský v tejto súvislosti povedal, že potrebný pre políciu je v súčasnosti nábor odborníkov. „Dnes to nie je len o tom stave, o tých počtoch, ale aj o kvalite a fundovanosti tých mladých ľudí,“ povedal s tým, že napríklad oblasť počítačovej kriminality alebo analytických systémov si vyžaduje kvalifikovaných ľudí.

„Ak nechcete, aby prešli do civilného sektora alebo k iným službám alebo zložkám, je potrebné ich stabilizovať a stimulovať,“ dodal.

Viac k témam: minister vnútra SR, ministerstvo vnútra SR, platy, platy policajtov, Polícia SR, Prezídium policajného zboru SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku je nedostatok policajtov, pomôcť môžu podľa Sakovej aj vyššie platy či byty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *