Home / SLOVENSKO / Ak fašisti porušujú zákon, ich strana musí byť zrušená, vyjadril sa prezident Kiska ku kotlebovcom

Ak fašisti porušujú zákon, ich strana musí byť zrušená, vyjadril sa prezident Kiska ku kotlebovcom

BRATISLAVA 15. apríla (WebNoviny.sk) – Ak fašisti porušujú zákon, ich strana musí byť zrušená. Dnes tak zareagoval prezident Andrej Kiska na otázku poslanca NR SR Martina Klusa (SaS) počas hodnotiacej konferencie o zahraničnej politike na pôde ministerstva zahraničných vecí.

O osude Kotlebovej ĽSNS rozhodne súd

Súd bude o zrušení strany Mariana Kotlebu rozhodovať koncom apríla. „Ak fašisti porušujú zákon, ich strana musí byť zrušená. Bodka. Ale musí o tom rozhodnúť súd,“ povedal v pondelok prezident. Ak porušujú zákon, mali by ich zrušiť bez ohľadu na to, že niektorí si myslia, že by to mohlo byť vetrom do plachiet.

Kiska takisto spomenul aj iný aspekt. Ak podľa neho budeme ľuďom vysvetľovať, že táto strana chce, aby Slovensko vystúpilo z EÚ, chce hranice a zo Slovenska urobiť xenofóbny štát, tak nevyhrajú.

„Je to naša úloha, aby sme sa jasne vymedzili. Posledné voľby ukázali, že sa vieme zlu postaviť. Ale ak vládna strana začne kolaborovať s fašistami, ak sa hovorí, že budú chcieť po ďalších voľbách vládnuť za každú cenu, potom musíme jasne veci pomenovať,“ dodal Kiska.

Čižnárov podnet na zrušenie strany

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na zrušenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko 24. mája 2017.

Po vyhodnotení rozsiahlych podkladov sa ukázalo, že politická strana ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy, odôvodnil svoj postup Čižnár.

O fungovaní ĽSNS už pojednával Najvyšší súd SR. Päťčlenný senát správneho kolégia odročil pojednávanie na 29. apríla, vtedy plánuje vyniesť aj rozhodnutie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Pojednávanie Najvyššieho súdu SR o rozpustení Ľudovej strany Naše Slovensko

Viac k témam: Generálna prokuratúra SR, generálny prokurátor, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Ak fašisti porušujú zákon, ich strana musí byť zrušená, vyjadril sa prezident Kiska ku kotlebovcom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *