Home / EKONOMIKA / USA hrozia uvalením ciel pre Európsku úniu, ak Brusel nezruší subvencie pre Airbus

USA hrozia uvalením ciel pre Európsku úniu, ak Brusel nezruší subvencie pre Airbus

WASHINGTON 9. apríla (WebNoviny.sk) – USA uvažujú o uvalení ciel na tovary z Európskej únie v hodnote približne 11 mld. USD v reakcii na subvencie únie pre výrobcu lietadiel Airbus.

Svetová obchodná organizácia (WTO) totiž dospela k záveru, že subvencie EÚ majú negatívny vplyv na USA. Americké clá by sa mohli dotknúť napríklad európskych lietadiel či syrov, uviedol splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer. Informuje o tom portál bbc.com.

Hodnotu tovarov, ktorých sa budú clá týkať, podľa splnomocnenca určí arbitráž na pôde WTO. Výsledok arbitráže sa očakáva v priebehu niekoľkých mesiacov. Predbežný zoznam tovarov, na ktoré majú byť uvalené clá, USA zverejnili pre verejnú konzultáciu.

„Táto vec je predmetom právneho sporu 14 rokov a nadišiel čas pre činy,“ povedal Lighthizer. „Naším konečným cieľom je dosiahnuť dohodu s EÚ, aby sa ukončili všetky subvencie pre veľké civilné lietadlá, ktoré nie sú v súlade s pravidlami WTO. Keď EÚ zruší tieto škodlivé subvencie, dodatočné americké clá, ktoré sa uvalia ako odveta, sa môžu zrušiť,“ vyhlásil splnomocnenec USA pre obchod.

(1 EUR = 1,1246 USD)

Viac k témam: Airbus, clá USA, Európska únia, Svetová obchodná organizácia (WTO)
Zdroj: Webnoviny.sk – USA hrozia uvalením ciel pre Európsku úniu, ak Brusel nezruší subvencie pre Airbus © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *