Home / SLOVENSKO / Pellegriniho vláda bude zasadať na východe Slovenska, opäť rozdelia aj miliónovú dotáciu

Pellegriniho vláda bude zasadať na východe Slovenska, opäť rozdelia aj miliónovú dotáciu

MEDZILABORCE 9. apríla (WebNoviny.sk) – V utorok a stredu zasadne vláda SR opäť na východe Slovenska, kde ju čakajú dve výjazdové rokovania. Ministri budú najskôr v utorok rokovať v Medzilaborciach a v stredu 10. apríla navštívia Bardejov.

V oboch prípadoch prerokujú priebežnú informáciu o realizácii už prijatých akčných plánov okresov, zaradených do zoznamu najmenej rozvinutých. Súčasťou oboch materiálov je tiež uvoľnenie finančných prostriedkov z rezervy vlády vo výške milión eur.

Vysoká miera nezamestnanosti

Okres Medzilaborce zaevidovalo Ústredía práce, sociálnych vecí a rodiny do zoznamu najmenej rozvinutých okresov 20. októbra 2017. Dôvodom zaradenia najmenšieho okresu Prešovského kraja do zoznamu bola dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti.

Tá je ku koncu februára tohto roka na úrovni 10,68 percenta a od konca septembra 2017 klesla o 2,73 percenta. Počet evidovaných nezamestnaných sa v tomto období znížil zo 760 na 599 ľudí.

S podporou regionálneho príspevku a európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) bolo vytvorených 157 pracovných miest.

Vytvoria stovky pracovných miest

Cieľom akčného plánu, ktorý schválila vláda na zasadnutí v Medzilaborciach 3. júla minulého roka, je znížiť mieru nezamestnanosti do roku 2022 podporou vytvorenia 377 pracovných miest.

Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2018 až 2022 minimálne 38,55 milióna eur sa v pláne predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z EŠIF vo výške 16,87 milióna eur.

Výška regionálneho príspevku bola schválená na 1,585 milióna eur. Z doteraz vyčlenených 634 tisíc eur z regionálneho príspevku boli schválené tri žiadosti v celkovej sume necelých 250 tisíc eur.

Čerpanie je ale iba na úrovni dvoch percent, teda ani nie 5 000 eur. V rámci EŠIF bolo zazmluvnených doteraz 1,9 milióna eur na osem projektov.

Delegácia na zasadnutí Európskej rady

Ministri budú tradične rozdeľovať aj dotáciu milión eur zo zdrojov Všeobecnej pokladničnej správy na projekty v okrese. Navrhnutých na podporu je 40 projektov.

Okrem akčného plánu bude kabinet schvaľovať tiež návrh účasti oficiálnej delegácie Slovenska vedenej predsedom vlády Petrom Pellegrinim na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady k brexitu, ktoré sa uskutoční v stredu 10. apríla v Bruseli.

Rokovanie ministrov sa začne o 15. hodine na Mestskom úrade v Medzilaborciach. Predchádzať mu bude stretnutie so starostami obcí navštíveného okresu.

Viac k témam: dotácie, nezamestnanosť v SR, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegriniho vláda bude zasadať na východe Slovenska, opäť rozdelia aj miliónovú dotáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *